Nieuws

Steenhuis wint brons, Verkerk werpt handdoek

Judoka Guusje Steenhuis (28) heeft op de WK in Boedapest brons gewonnen in de klasse tot 78 kilogram. In een Nederlandse strijd om de derde plek versloeg ze de 35-jarige Marhinde Verkerk, voor wie het de laatste partij uit haar carrière was.

 Guusje Steenhuis  toont haar bronzen medaille na haar gewonnen partij tegen Marhinde Verkerk op het WK Judo in Boedapest.   Beeld AP
Guusje Steenhuis toont haar bronzen medaille na haar gewonnen partij tegen Marhinde Verkerk op het WK Judo in Boedapest.Beeld AP

Steenhuis kwam al snel op voorsprong in het rechtstreekse duel. Ze gooide de wereldkampioen van 2009 binnen een minuut op haar zij, wat haar een punt (waza-ari) opleverde. In de resterende drie minuten verdedigde Steenhuis haar voorsprong gedegen, terwijl bij Verkerk het besef doordrong dat ze haar loopbaan zou afsluiten zonder medaille.

De partij om het brons was een passend slot van een al langer durende strijd tussen de twee judoka’s. Steenhuis en Verkerk vochten de afgelopen drie jaar om het enige ticket voor de Olympische Spelen. Verkerk had afscheid willen nemen in Tokio, maar de judobond bepaalde in april dat Steenhuis naar Tokio mag.

 Marhinde Verkerk (in het wit) judoot de laatste partij uit haar carrière Beeld AP
Marhinde Verkerk (in het wit) judoot de laatste partij uit haar carrièreBeeld AP

Vijf jaar eerder waren de rollen omgedraaid. Voor de Spelen van 2016 kreeg Verkerk de voorkeur boven haar concurrente. In Rio beleefde ze de grootste deceptie uit haar carrière. Na een marathonpartij van elf minuten vloog ze al vroeg uit het toernooi.

De laatste jaren presteerde Steenhuis constanter en beter op de grote toernooien. De judoka’s stonden sinds 2010 vijftien keer tegenover elkaar op de tatami. Tien keer won Steenhuis, Verkerk vijf keer. De laatste keer dat de oudste van de twee als winnaar van de mat stapte was in 2017.

‘Het voelt heel dubbel dat mijn laatste partij tegen Guusje was’, zei Verkerk, die in haar carrière vier WK-medailles en vier medailles op de EK veroverde. ‘Ik had liever gezien dat we allebei brons hadden gewonnen, maar het heeft blijkbaar zo moeten zijn.’ Uit de omhelzing die de judoka’s elkaar na de partij gaven, sprak wederzijds respect.

Verkerk twijfelde lange tijd of ze wel moest deelnemen aan de WK. Na het mislopen van het olympisch ticket vroeg ze zich af waarvoor ze het nog deed. De laatste Nederlandse vrouwelijke wereldkampioen dacht na en hervond de motivatie om haar loopbaan op de WK af te sluiten; het podium waar ze zich twaalf jaar eerder als wereldtopper lanceerde door in haar geboortestad Rotterdam de wereldtitel te veroveren.

‘Ik ben heel dankbaar dat ik nog om brons heb mogen judoën, al had ik die plak graag mee naar huis genomen. Elke keer als ik de mat op stapte, dacht ik heel even dat het de laatste keer kon zijn. Ik heb van ieder moment genoten.’

Meer over