‘Stadions WK niet veilig genoeg'

Vijf maanden voor het begin van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland is ontdekt dat de veiligheidsvoorzieningen in de stadions te wensen overlaten....

De Stiftung Warentest, een onafhankelijke Duitse consumentenbond die vergelijkend warenonderzoek doet, nam poolshoogte in de twaalf WK-accommodaties en stelde de nodige tekortkomingen vast. Op enkele plekken kan het ontstaan van paniek ‘verschrikkelijke gevolgen’ hebben. Ook zijn niet overal de maatregelen tegen brand afdoende.

De Berlijnse onderzoeksorganisatie wilde geen details geven over de bouwtechnische veiligheid van de betreffende stadions. Dat gebeurt pas op 19 januari. De WK-organisatie wilde niet op de bevindingen van de studie vooruitlopen en onthield zich vrijdag van commentaar.

De afgelopen maanden kwamen al gebreken in drie stadions aan het licht. Zo bleek de dakconstructie in de Arena van Frankfurt niet bestand tegen veel regen en ook de overkapping van het Fritz-Walter-Stadion in Kaiserslautern zorgde voor problemen.

Meer over