WB schaatsen

Sprinters Gao en Jackson laten schaatsrivalen in verbijstering achter

Hun namen gingen de afgelopen weken onder schaatsers al rond: Tingyu Gao en Erin Jackson. De Chinese sprinter en de Amerikaanse schaatsster lieten in het voorseizoen verbluffende tijden zien op verre banen. Toch hadden weinigen de krachtsexplosie verwacht die ze bij de wereldbekerwedstrijd in Tomaszow Mazowiecki op de 500 meter lieten zien.

Erik van Lakerveld
 Erin Jackson op weg naar de winst van de 500 meter. Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Erin Jackson op weg naar de winst van de 500 meter.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Aanvankelijk leek bij de vrouwen, toen Nao Kodaira haar eigen baanrecord met 0,03 seconden scherper stelde tot 37,74, de winnares van de eerste 500 meter van het wereldbekerseizoen bekend. De Japanse ontbrak vorig seizoen, maar dacht de draad van 2020, toen ze wereldkampioen op de 500 meter, weer op te pakken.

Maar de rit erna kwam Jackson op het ijs. Zij reed eind oktober in Salt Lake City 37,08, veruit de beste tijd van dit nog prille seizoen. In Polen snelde de zwarte schaatsster, afkomstig uit het inlineskaten, naar een voor de omstandigheden razendsnelle 37,61.

Snel in ijle lucht

Gao noteerde een wonderbaarlijke 33,83 in september. Maar driemaal werd er sneller gereden. Hij reed die tijd in Ürümqi, waar de hoogst gelegen indoorbaanbaan ter wereld ligt op 1.710 meter. De lucht is daar nog ijler dan in Calgary en Salt Lake City, die op respectievelijk 1.034 en 1.423 meter liggen. Het enige bewijs van de rit was lang een blokkerige video die op internet rondging. Uiteindelijk kwam de bevestiging van het nieuwe Chinese record.

Wat het waard was, bleef gissen. De ijsbaan is voor buitenlanders onbekend terrein. Vanwege de politieke onrust in de hoofdstad van de Oeigoeirse regio worden er nooit internationale wedstrijden georganiseerd.

Op de baan van Tomaszow Mazowiecki, die als traag bekendstaat, liet Gao er geen twijfel over dat zijn wondertijd uit september klopte. Hij opende in 9,32. Nog nooit was iemand over de eerste 100 meter sneller. Het vorige record stond op naam van de Japanner Masaaki Kobayashi, die van de WK afstanden in 2003 in Berlijn 9,37. Zelf had Gao ook al twee keer eerder onder de 9,40 geopend. Dat hij het kon, was duidelijk.

Snelste volle ronde

Met 24,9 reed Gao daarna de snelste volle ronde van het deelnemersveld en kwam uit op een eindtijd van 34,26. Hij verpulverde het baanrecord dat met 34,67 op naam stond van de Rus Pavel Koelizjnikov, die vrijdagmiddag futloos als laatste eindigde in 35,53. Tatsuya Shinhama deed nog een poging om bij Gao in de buurt te komen, maar bleef als tweede in de einduitslag op 34,54 steken.

Gao is pas 23, maar een nieuweling is hij zeker niet. De Chinees was er vier jaar geleden bij de Spelen van Pyeongchang ook al bij en pakte daar de bronzen medaille op de 500 meter. Dat was een mijlpaal, nooit eerder won een Chinese man olympisch eremetaal op de langebaan. In de seizoen erna zakte hij wat weg, met tweemaal de negende plek op de WK’s in 2019 en 2020.

Een stuk ouder is Jackson. Zij is 29 en heeft er al een hele loopbaan in het inlineskaten opzitten met 12 WK-medailles en 47 nationale titels. Op het ijs is ze vrij onervaren, al was ze er ook in Pyeongchang al bij, een paar maanden nadat ze de overstap van de wieltjes naar de ijzers had gemaakt. De inwoonster van Florida werd 24ste op de 500 meter. In de jaren erna bleef ze in de subtop hangen. In de wereldbeker kwam ze nooit verder dan de negende plek, in december 2018 in Heerenveen. Maar op de WK afstanden van 2020 op haar vaste trainingsbaan in Salt Lake City liet ze haar talent wat nadrukkelijker doorschemeren en werd ze zevende.

Een overeenkomst tussen Gao en Jackson is dat ze er beiden vorig jaar niet bij waren toen in Heerenveen de internationale covidbubbel was ingericht. Dat gold overigens ook voor de twee nummers twee, Shinhama en Kodaira. De Chinezen, bleven vorig jaar net als de Japanners en Zuid-Koreanen weg, thuisgehouden door beperkende nationale coronamaatregelen.

Kwetsuur aan oog

De Amerikanen kwamen wel naar Nederland, maar Jackson was er niet bij. Ze wilde wel afreizen naar Nederland, maar liep een kwetsuur aan haar oog op door een ongelukje met een touw. Het medische team achtte het onverstandig de reis te maken.

Het seizoen zonder internationaal treffen heeft Gao en Jackson niet dwarsgezeten. Het tegenovergestelde leek eerder het geval bij de opening van het olympisch seizoen. De Nederlanders, die vorige winter heer en meester waren in eigen huis, vielen zeker bij de vrouwen tegen. In Thialf won Femke Kok toen alle vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Nu werd de 21-jarige slechts elfde in 38,36, één plek voor Jutta Leerdam (38,52). Bij de mannen was Kai Verbij met 34,93 op de achtste plek de beste Nederlander. Verrassend was de negende plek van Merijn Scheperkamp (34,94).

Meer over