Springruiters moeten eer aan Fransen laten

De Franse springruiters hebben zondag tijdens het concours hippique van Donaueschingen de landenwedstrijd gewonnen door in de barrage de Nederlandse ploeg af te troeven....

DPA

DPA

DONAUESCHINGEN

De triomf leverde de Fransen een bonus op van 135 duizend gulden. De dagprijs was goed voor 65 mille. De Franse ploeg bestond uit Alexandra Ledermann, Hubert Bourdy, Eric Navet en Thierry Pomel, voor Nederland kwamen in de arena Eric van der Vleuten, Jan Tops, Peter Geerink en Jos Lansink.

Twee weken voor het springen tijdens de Wereldruiterspelen in Rome lieten de Nederlanders zien dat zij een goede kans hebben op een podiumplaats. In de eerste ronden bleef Lansink met Nissan Carthago Z twee keer foutloos, een prestatie die Bourdy en Pomel ook leverden.

In de eerste manche viel Tops met Montemorelos la Silla wegens 8,50 strafpunten af, Geerink was met DBH Heartbreaker foutloos, de vier strafpunten van Van der Vleuten en Vink Flower III telden wel mee.

Frankrijk had net als Nederland na de eerste ronde vier strafpunten. Beide ploegen bleven ook in de tweede omgang op dat totaal staan, de acht strafpunten van Geerink werden geschrapt omdat de andere drie foutloos waren.

In de barrage leek Nederland na twee foutloze ronden van Van der Vleuten en Tops op de overwinning af te stevenen, temeer daar Bourdy als tweede Franse ruiter acht strafpunten kreeg. Navet en Pomel maakten echter geen fout, waardoor Frankrijk de nul in de barrage toch vasthield.

Toen Geerink als derde ruiter drie strafpunten kreeg wegens een weigering moest Lansink foutloos blijven voor de eindoverwinning. Hij zag met Carhago Z echter de balken van de tweede hindernis vallen en besloot wijselijk de strijd te staken omdat er aan de eindstand toch niets meer veranderd kon worden. Nederland moest derhalve tevreden zijn met de tweede plaats in de wedstrijd en de eindstand van de Nations Cup, bij elkaar goed voor 125 duizend gulden.

Zaterdag zegevierde Hugo Simon voor de zesde keer in zijn loopbaan in de individuele Grote Prijs. De 56-jarige Oostenrijker bleef met E.T. FRH de Fransman Bost en de Amerikaanse Firestone voor. Geerink werd als beste Nederlander twaalfde.

Meer over