Springruiters behouden leiding

AKEN (ANP) - De Nederlandse springruiters hebben bij de Wereldruiterspelen van Aken na de tweede dag van de landenwedstrijd nog steeds de leiding. Drie van de vier combinaties maakten ook in de zware proef van woensdag geen fout.

Gerco Schröder (Eurocommerce Berlin) en Albert Zoer (Okidoki) reden onberispelijk. Jeroen Dubbeldam (BMC Up and Down) kreeg één strafpunt wegens minimale tijdoverschrijding. Alleen Piet Raijmaker had één springfout.

Donderdag valt de beslissing in het landenklassement. De finale ronde wordt 's avonds, bij kunstlicht, verreden.

1978

Nederland won pas één keer een medaille in de landenwedstrijd van een WK. Dat was in 1978, ook in Aken. De ploeg bestond destijds uit Johan Heins, nu de trainer van Gerco Schröder, Henk Nooren, Dick Wieken en Antoon Ebben.

Ook in de individuele rangschikking staan de Nederlanders er goed voor. Gerco Schröder is met de opnieuw imponerend springende Berlin derde. Beezie Madden uit de Verenigde Staten leidt met Authentic, dan volgt de Canadees Eric Lamaze met Hickstead.

Albert Zoer is zevende, Jeroen Dubbeldam elfde. Na de landenwedstrijd van donderdag zet de top 25 van het individuele klassement de wedstrijd voort. Oorspronkelijk deden 116 combinaties aan de titelstrijd mee.

Dressuur

Bij de dressuur staat Koos de Ronde na de eerste dag bij het vierspannen op de Wereldruiterspelen in Aken op de negende plaats. Landgenoot Theo Timmerman staat tiende.

Nu de helft van het deelnemersveld aan de start is geweest, heeft de Belg Gert Schrijvers de leiding. De Nederlandse favoriet IJsbrand Chardon start donderdag. Vrijdag is de marathon.

In het landenklassement staat Nederland voorlopig vierde. Dat beeld is wat scheef, omdat nog 24 menners de dressuur moeten rijden.

Meer over