Sportkoepel NOCNSF maakt vorderingen met werven van sponsors 'We hebben ons eigen merk, de Olympische ringen'

Bij sportkoepel NOCNSF bestaat geen paniek over de recente resultaten van de sponsorwerving. Volgens Louis Lhoest, hoofd sector communicatie en marketing, zijn al zes grote bedrijven gestrikt....

Van onze verslaggever

John Volkers

PAPENDAL

Louis Lhoest was dinsdagnacht een tevreden man. Alle commotie over de berichtgeving omtrent tegenvallende sponsorwerving bij het NOCNSF zag hij, de hoofdverantwoordelijke professional, door zijn hoogste baas, voorzitter Huibregtsen, met ferme woorden de kop ingedrukt.

'Huibregtsen is er in de jaarvergadering heel goed in geslaagd de ongerustheid te bezweren. We zijn ver op weg om het eerste deel van Partners in Sport, PinS, te finaliseren en om met zes bedrijven de zaken in contractvorm vast te leggen. Zes is overigens geen vast getal, het worden er meer.

'We hebben de ING-groep, Shell, de NOS, KPN en verder zijn we in de eindfase beland met een grote partij op dienstverlenend gebied, inderdaad Randstad, en de Lotto, een buitenbeentje temidden van deze grote ondernemingen. Zij doen het puur voor de marketing van een project. Nee, de ondersteuning door de Lotto is zeker geen koekje uit de eigen trommel.

'Er is heus niet zoveel onduidelijkheid als waarvan men ons beticht. Het is nu eenmaal een andere propositie dan het rechttoe-rechtaan sponsorverhaal, met boarding of shirtreclame. Het NOCNSF heeft geen eigen wedstrijden, geen evenementen, geen sporters.

'We hebben wel een fenomeen als de Olympische ploeg en een heleboel activiteiten op het gebied van breedtesport, de jeugd, blessurepreventie, vrijwilligerswerk, waar bedrijven zich mee kunnen identificeren. Kortom, als Shell geïnteresseerd is in de jeugd, dan moeten wij een project voor de jeugd leveren. Shell kan zich daarmee profileren, herkenbaar worden.

'En we hebben ons eigen merk, de Olympische ringen, het bekendste merk van de wereld, nog voor Coca Cola. Bedrijven kunnen een emotie toevoegen aan hun eigen merk door het te koppelen aan ons merk, de ringen. Die vertegenwoordigen normen en waarden. Maar dan moet je ook daadwerkelijk iets doen met ons merk.

'Alleen maar communiceren in de trant van ''ik ben 'n partner in sport'' heeft geen zin. Daar prikken de mensen doorheen. Maar als je een project ondersteunt waardoor de breedtesport bloeit of triatleten de wereldtop halen, dan maak je iets zichtbaar. Dus doe eerst wat en ga dan communiceren. Zet je winkels of pompstations in om iets voor de sport te betekenen.

'Vind de thematieken die bij dat bedrijf passen. Maar daar is uitwerking en inventiviteit voor nodig. Wij kunnen KPN het idee aan de hand doen om via Internet een communicatiekanaal op te zetten tussen NOCNSF, bonden en verenigingen. Dat is hun core-business. Maar de uitwerking staat of valt met de energie en enthousiasme die het bedrijf kan opbrengen. De sport kan dat niet. Het bedrijfsleven heeft daar wel de capaciteit voor, kent de markt.

'Wij kunnen en willen niet over een sporter of sportploeg beschikken. Die zijn van zichzelf of van hun bond. Je moet elk niveau in de sport zijn commerciële ruimte laten. PinS is zeker geen voetbalsponsoring, met een skybox, een bord en wat hapjes en drankjes voor een x-bedrag.

'Het partnership gaat ons niet eens in de eerste plaats om geld. Wij willen graag dat de gelieerde bedrijven een vliegwielfunctie krijgen. Om de sport in Nederland een stap omhoog en vooruit te brengen. Onze partners, niet te verwarren met suppliers als Pon, Asics en Coopers, zijn partijen die iets voor elkaar kunnen krijgen in Nederland. We willen daarom ook graag in zee met Philips, Ahold, Akzo, DSM. Grote bedrijven wensen bovendien ook in andere verbanden herkenbaar te zijn, denk aan het Airmiles-effect.

'NOCNSF zou moeten voorinvesteren om het plan te bewijzen, maar de financiële prioriteit ligt nu eenmaal in de inhoudelijkheid van de sport en niet bij het binnenhalen van nieuwe sponsors. We werken niet met vaste bedragen, gaan uit van contracten tussen de één en anderhalf miljoen. Als een project succesvol is, de Postbank haalt bijvoorbeeld veel jeugdige rekeninghouders binnen, is een deel van de meeropbrengst voor de sport.'

Meer over