Sport is groot in Wit-Rusland, voetbal stelt weinig voor

Legendarische topsporters uit Wit-Rusland waren Vitali Tsjerbo, Olga Korboet, Nelli Kim, Svetlana Boginskaja (allen turnen) en Igor Zjelezovski (schaatsen). Voetballers leggen het daartegen af....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Vlak nadat de website van Voetbal International meldt dat bondscoach Joeri Poentoes twee internationals uit de selectie heeft verwijderd vanwege dronkenschap, zegt perschef Sergej Novitsj: ‘Daarover mag ik niets zeggen. Ik zal navragen wat ik mag vertellen.’

Sport is groot in Wit-Rusland, maar het voetbalelftal, woensdag in Eindhoven tegenstander van Nederland, holt achter de successen van individuele sporters aan, en niet alleen om disciplinaire redenen.

Veelgelauwerde Wit-Russen bracht het verleden voort. Achter hun naam stond meestal de toevoeging CCCP van Sovjet-Unie: de turnsters Olga Korboet, Nelli Kim en Svetlana Boginskaja waren fameus, zesvoudig olympisch kampioen turnen van Barcelona (1992) Vitali Tsjerbo was een sensatie en zesvoudig wereldkampioen sprinten op de schaats Igor Zjelezovski was een krachtpatser zonder weerga.

Wit-Rusland heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van ritmische sportgymnastiek, ijshockey, dammen (Gantwarg, Baljakin), atletiek (vier keer goud bij de EK van Göteborg) en tafeltennis (Samsonov).

Maar het nationale voetbalelftal heeft zich sinds de onafhankelijkheid in 1991 nooit kunnen plaatsen voor een eindtoernooi. Historisch was wél de zege op Nederland, op 7 juni 1995, de eerste interland van doelman Van der Sar. De mannen op de tribune schreeuwden ‘Holland Kaputt’ na de 1-0 en de suppoost vroeg aan de verslaggever twintig dollar voor de afgetapte stroom voor de laptop.

Bondscoach Poentoes vertelde onlangs in een gesprek met Voetbal International dat hij de tweede plaats achter Nederland nastreeft in de EK-groep, nadat in de kwalificatiereeks voor het laatste WK met slechts 4-3 was verloren van de latere kampioen Italië.

Het clubvoetbal kent het klassieke probleem dat de competitie is uitgehold door het uiteenvallen van het Sovjet-rijk en de topspelers naar het buitenland zijn verhuisd, met als lichtend voorbeeld Aleksandr Gleb, die ruim een jaar geleden voor tien miljoen euro van Stuttgart naar Arsenal verhuisde en zich in Londen ontwikkelde tot uitblinker.

De bekendste fan van de nationale ploeg is president Loekasjenko, die in het Westen de naam heeft de ‘laatste dictator van Europa’ te zijn. Bij een vorige interland in Eindhoven, die eindigde in 3-0, demonstreerden Nederlanders voor de poorten van het stadion tegen de president, die in maart van dit jaar weer eens is herkozen.

Ze deelden toen kaartjes uit met de tekst: ‘Loekasjenko is vooral kampioen in het schenden van mensenrechten.’ VVD-Kamerlid Van Baalen zei gisteren in het programma Netwerk dat de KNVB de wedstrijd moet boycotten. De voetbalbond heeft het voorstel van tafel geveegd. Van Baalen liet trouwens niets van zich horen toen de publicitair minder interessante basketbalteams zondag tegen elkaar speelden in Minsk.

Een kennis die onlangs een bijeenkomst bijwoonde in Minsk, vertelde dat Loekasjenko daar betoogde dat Wit-Rusland sinds de onafhankelijkheid in 1991 bij geen enkel militair conflict betrokken is geweest en dat hij streeft naar democratie.

Zeker is dat de communist Loekasjenko zich wil profileren met sport, net als de leiders in de vroegere Sovjet-tijd. ‘Met sportprestaties kan hij Wit-Rusland op de wereldkaart zetten’, aldus Joeri Gerk, die vroeger als turntrainer in Nederland werkte maar geen nieuwe verblijfsvergunning kreeg en terugkeerde.

Hij woont even buiten Minsk met zijn vrouw Larissa, die trainster was bij Turnlust in Budel en SV Patrick in Echt. Zij is tegenwoordig choreografe van de nationale vrouwenturnploeg. ‘De vrouwen hebben in het verleden geweldige successen geboekt, maar het kost tijd en geld om de zaak weer op te bouwen. Alle goede trainers zijn vertrokken. Bovendien willen veel ouders niet dat hun talentvolle kinderen op turnen gaan.’

Inmiddels heeft perschef Novitsj overlegd met de bondscoach: spits Koetoezov en middenvelder Koltsji reizen vandaag inderdaad niet mee naar Nederland, maar dat heeft niets met dronkenschap te maken. ‘Koetoezov is moe en Koltsji geblesseerd. Wil je dat doorgeven aan die website?’

Meer over