Spelers Pioniers moeten nog wennen aan aanpak Peeters

Een paar jongens hebben de ideëen van Joop Peeters opgepikt, anderen vragen zich af waar hij in godsnaam mee bezig is....

De oprechte aanpak van Joop Peeters moet een straf zijn voor spelers bij wie gemakzucht en eigenzinnigheid prevaleren boven een collectieve inspanningsverplichting. Want de nieuwe coach heeft ontdekt wat het euvel is.

Met enthousiasme en toepassing van tuchtregels probeert hij de inzichten van zijn spelers te veranderen en de negatieve spiraal te doorbreken.

Zaterdag tegen Expos was er nog niets van die invloeden te merken. De spelers leken niet te inspireren om tegenstand van enige betekenis te leveren. Ze stonden op het veld en dat was het dan.

'De fighting spirit was niet helemaal aanwezig', hield Peeters zichzelf hoopvol voor.

Alleen pitcher Van Limburg liep te morren op hoofdscheidsrechter Koppen zonder te beseffen dat slechte beslissingen van een scheidsrechter niet als excuus van de 9-0 nederlaag mag worden aangemerkt.

Het zwakke verweer van zijn ploeg was voor Peeters een domper. Hij had nog wel maatregelen genomen. 'Dit team heeft een strakke hand nodig. Als iemand te laat komt staat hij er naast.' Donderdag tegen RCH overkwam het twee spelers, nu was Cannister aan de beurt. 'Hij had voor zichzelf een goede reden maar die telt niet voor mij.'

Peeters weet dat er meer komt kijken dan het aanscherpen van de discipline om de ploeg die vorig jaar tot de play-offs reikte maar daarvoor dit seizoen al kansloos lijkt, aan het honkballen te krijgen.

Hij hanteert de enthousiaste aanpak. 'En ik vind dat sommige dingen moeten gebeuren die hier niet plaatsvonden. Zoals een goede voorbereiding en klaar zijn om een wedstrijd te beginnen.'

Een dag later is Peeters veel dank verschuldigd aan Peter Callenbach, bijna 38 jaar oud, die ondanks geringe trainingsinspanningen nog steeds tot de betere pitchers van het land moet worden gerekend. Omdat Callenbach superieur staat te gooien kunnen zijn ploeggenoten zich helemaal richten op aanvallende acties en wordt de ontmoeting met 5-2 winnend afgerond. Vooral de jonge Lokhorst is goed op dreef.

Een tikkeltje overmoedig geworden door het slaggeweld om hem heen en niet gewend aan de handelingssnelheid in de hoofdklasse oordeelt Peeters ten onrechte dat hij Richardson, na een driehonkslag, door kan sturen naar de thuisplaat waar hij wordt onderschept door de catcher van de tegenpartij.

Vorige week is Joop Peeters aangesteld als opvolger van Johnny Walker die het voor gezien hield. Walker was met zijn gedachten meer bij zijn ernstig zieke zus in Amerika dan bij honkbal met Pioniers. Zijn eigen prestaties lieten te wensen over, spelers luisterden steeds minder naar hem, er onstonden irritaties en de resultaten stelden teleur. Het leek Walker beter op te stappen en terug te keren naar huis.

Onverwacht kwam Joop Peeters (51), leraar lichamelijke opvoeding, als opvolger van Walker in beeld. 'De laatste tijd kwam ik vaak bij het eerste kijken. Dan val je op.' Veel ervaring als coach heeft Peeters niet. Alleen bij een interregioteam vijftien jaar geleden en de pupillem omdat zijn zoontje daar speelde. Het vormde voor hem geen bezwaar de uitdaging aan te nemen. 'Ik heb het idee dat ik mensen kan inspireren en tot betere prestaties kan aanzetten.' Ooit leerde Peeters honkballen bij ABC en werd door de latere bondscoach Jan Dick Leurs bewogen tot een overstap naar het grote Nicols. 'Maar tussen twaalf internationals was ik niet een vaste kracht voor het eerste.'

Nu is Joop Peeters tot het einde van dit seizoen hoofdcoach bij Pioniers. Hij aarzelt even en zegt dan dat hij geen spijt heeft dat hij ja heeft gezegd. 'Maar ik had gedacht dat ik eerder rendement uit mijn aanpak zou zien'.

Meer over