Sotsji 2014

Spelen voor Russen woensdag pas echt begonnen

Voor gastland Rusland zijn de Olympische Spelen woensdag pas echt begonnen. Voor president Vladimir Poetin en alle andere Russen telt maar een medaille: het ijshockeygoud. Zweden, Tsjechië, Letland en Zwitserland beten het spits af in het ijshockeytoernooi. De Russen komen op dag twee in actie tegen 'ijshockeydwerg' Slovenië.

Redactie
Het ijshockey-toernooi bij de vrouwen is al begonnen Beeld reuters
Het ijshockey-toernooi bij de vrouwen is al begonnenBeeld reuters

De Russische spelers, stuk voor stuk uit de Noord-Amerikaanse profliga NHL geplukt, weten dat er een enorme last op hun schouders rust. 'Goud kost even 50 miljard dollar', grapte superaanvaller Alexander Ovetsjkin recent nog, verwijzend naar de totale kosten van de organisatie van de Spelen. 'Behalve goud telt er niets', weet ook oud-prof en medeorganisator van de Winterspelen Viatsjeslav Fetisov.

Al 26 jaar, sinds Calgary, wacht Rusland op een eindzege bij de Olympische Spelen. De jacht moet op 23 februari bekroond worden in de Bolsjoi-arena in Sotsji. Dat het alles of niets is, weten ook de ijshockeylegendes Vladislav Tretsjak en Alexei Kasatonov. 'IJshockey is volkssport nummer één in Rusland. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar olympische winst. Niemand herinnert zich de winnaar in het biatlon of het bobsleeën', beschrijft Kasatonov het belang van ijshockeygoud.

Meer over