Spelen stap dichterbij na winst Nederlandse volleybalsters

Nog een zege zijn de Nederlandse volleybalsters bij het olympische kwalificatietoernooi (OKT) in Ankara verwijderd van tenminste een herkansing in Japan, waar de laatste tickets voor de Spelen van Rio de Janeiro worden verdeeld. Na de 3-0 (25-19, 25-17, 25-23) zege op Kroatië plaatste Nederland zich als groepswinnaar voor de halve finales, die vrijdag tegen Italië wordt gespeeld.

Robert Misset
Nederlandse volleybalsters tijdens het kwalificatietoernooi in Ankara, Turkije. Beeld anp
Nederlandse volleybalsters tijdens het kwalificatietoernooi in Ankara, Turkije.Beeld anp

Alleen de winnaar in Ankara plaatst zich rechtstreeks voor de Spelen van Rio, de nummers twee en drie schuiven in mei in Japan aan bij de laatste schifting. De volleybalsters moeten in de Baskent Volleyball Hall dus nog een team achter zich houden. Nederland ontloopt in de halve finales in elk geval Europees kampioen Rusland, dat door een 3-0 zege op België als eerste eindigde in poule B en tegen Turkije moet aantreden.

Na de fraaie stunt tegen gastland Turkije moesten de volleybalsters donderdag in een geheel verlaten hal hun status bewijzen als nummer 2 van het EK. Het voelde alsof een zege in een kolkende Kuip moest worden vervolgd met een uitwedstrijd op sportpark Schoonenberg tegen Telstar. Toch ging het niet vanzelf tegen de zwakste deelnemer in het veld met acht landenteams.

Kroatië had al met 3-0 verloren van Turkije en Duitsland en pakte ook tegen Nederland geen set. Toch beschikken de Kroaten met Barun Susnjar over een linkshandige diagonaalaanvalster, die tot 10-10 in de eerste de helft van de punten voor haar team bijeen sloeg. Poljak staat bekend als een van de sterkste middenaanvalsters in Europa en spelverdeelster Grbac scoorde aanvankelijk met doortikballen.

Trage start

Het duurde even voor het Nederlandse treintje op gang kwam. De Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti begon met dezelfde basis (Dijkema, Sloetjes, De Kruijf, Steenbergen, Buijs, Grothues en libero Stam-Pilon), die Turkije had overklast. Vanaf de tweede helft van de eerste set maakten de powerhitters Sloetjes en Buijs het verschil.

Libero Debby Stam-Pilon: 'Er zat een rare spanning op deze wedstrijd. Het voelde in die lege zaal als een oefenwedstrijd, die we wel moesten winnen. Tegen Turkije riep elke rally euforie op, nu weet je dat je beter bent. We moesten blijven duwen.'

In set 2 repareerden de vrouwen soepel een 7-3 achterstand en bleven Sloetjes en Buijs het matige, Kroatische blok passeren. Als vervangster van Steenbergen liep Beliën keurig het blok dicht op de zijkanten, waarna Sloetjes het setpoint benutte: 25-17.

Libero Debby Stam-Pilon (L) en Laura Dijkema juichen na de winst op Turkije woensdag. Beeld anp
Libero Debby Stam-Pilon (L) en Laura Dijkema juichen na de winst op Turkije woensdag.Beeld anp

Beliën pakte haar kans door ook in set te openen met een killblok. De concentratie viel soms weg bij het slordige spelende Nederland, dat na een ace van Poljak en een misverstand tussen Dijkema en Beliën nog met 12-10 achterkwam. Nadat Sloetjes op 11-12 haar 20ste punt binnen roste, gaf het Nederlandse team weer gas. Met een goed sluitend blok werd het verschil gemaakt, maar Kroatië krabbelde terug tot 18-18.

Met heerlijke omloopballen gaven de middenaanvalster De Kruijf en Beliën het sein voor de beslissende demarrage. Bij een 21-20 achterstand timmerde Sloetjes nog eens een bal op de grond bij de Kroaten, waarna aanvoerder Balkestein-Grothues scoorde met een ace. Ook nu maakte Beliën het verschil met haar blok, waardoor het Nederlandse team met 7 punten uit drie duels eerste werd in poule A.

Zo hebben de volleybalsters bij het 'mini-EK' in Ankara - zonder het reeds voor de Spelen gekwalificeerde Servië - ondanks een valse start tegen Duitsland hun status voorlopig waargemaakt. Nu wachten nog twee finales om de olympische missie te kunnen rechtvaardigen.

In de halve finale zullen de volleybalsters het vrijdag op moeten nemen tegen Italië, dat Polen met 3-2 naar huis stuurde.

'Het doel is Nederland tenminste hoop te geven om de Spelen te halen', aldus de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti. 'We kunnen het in Ankara meteen afmaken door het toernooi te winnen. Als we van Italië verliezen, spelen we zaterdag een tweede finale om aan het laatste OKT in Japan te kunnen deelnemen.'

Om de stress van weer een do-or-die- wedstrijd te vermijden, kan Nederland in Ankara dus maar beter de finale spelen. De nummer 4 kan haar olympische ambities immers begraven. Guidetti, lachend: 'Je kunt beter rijk en mooi zijn, dan arm en lelijk. Maar zo simpel is het niet.'

Meer over