WedstrijdverslagAZ-FC Emmen

Speels AZ swingt, vermaakt en vermorzelt

Ook Emmen kreeg het gevoel dat het door een roodwitte wurgslang werd vermorzeld. Door de 3-0-overwinning blijven de Alkmaarders enigszins in het spoor van koploper Ajax.

Robert Misset
AZ-back Jonas Svensson zet voor. FC Emmen verdediger Tom Hiariej verdedigt.  Beeld
AZ-back Jonas Svensson zet voor. FC Emmen verdediger Tom Hiariej verdedigt.

Met veel bravoure en het zelfbewustzijn dat past bij de status van de nummer 2 van Nederland manifesteert AZ zich dit seizoen als de voornaamste uitdager van Ajax. Bewust hield de ploeg zich aan de Nederlandse tijdzone om de lange reis voor het Europa Leagueduel met Astana in Kazachstan snel te verwerken. Zondagavond werd FC Emmen al voor rust uitgeteld, waardoor alleen AZ nog enigszins in het spoor blijft van regerend kampioen Ajax.

Het speelse en creatieve AZ liet zelfs de zon schijnen in het vrieskoude Den Haag, bij een temperatuur van 6 graden op het kunstgrasveld van gastheer ADO. Het scheelde ook dat Emmen zich dit seizoen al gewonnen geeft, zodra de spelersbus de Oude Meerdijk verlaat. De ploeg van trainer Dick Lukkien behaalde alle 13 punten in eigen huis en werd buitenshuis opnieuw verslagen: 3-0.

AZ staat nu in een niemandsland, zes punten achter Ajax en met een voorsprong van vijf punten op het dolende PSV. AZ hield bovendien voor de 18de keer dit jaar de nul, een clubrecord. De cijfers van AZ zijn toch al ongekend met een doelsaldo van 21-0 in de laatste vijf duels.

Alles zit mee, maandag meldden de debuterende internationals Calvin Stengs en Melvin Boadu zich stralend in Zeist voor de afsluitende EK-kwalificatieduels met Noord-Ierland en Estland. Voor Stengs is zijn selectie de beloning van een wonderwel geslaagde revalidatie na een kruisbandoperatie in 2017, Boadu zal zich na de invitatie van bondscoach Ronald Koeman in de armen hebben geknepen.

Nog geen maand geleden debuteerde Boadu in Jong Oranje, nu moet hij als nieuwkomer in de Oranje-selectie opnieuw een lied voordragen. Boadu profiteerde mede van het blessureleed van de PSV-aanvallers Malen en Bergwijn, maar de 18-jarige spits heeft zichzelf nadrukkelijk op de kaart gezet. Geef hem een millimeter ruimte en hij scoort, als zondagavond tegen Emmen.

Rechtsback Svensson gaf de voorzet na een afgeslagen corner en met een heerlijke voetbeweging legde Boadu de bal achter Emmen-keeper Telgenkamp, die zijn team met een lompe actie al had benadeeld. Hij kwam onnodig uit zijn doel en torpedeerde Svensson. Arbiter Mulder kende AZ een penalty en dan kun je het doelpunt vast noteren, want aanvoerder Teun Koopmeiners mist bijna nooit.

Voor de elfde keer dit seizoen mocht de dirigent van AZ en Jong Oranje aanleggen vanaf elf meter. Nog geen enkele keeper heeft de traptechniek van Koopmeiners weten te doorgronden. Deze keer verkoos hij de klassieke uitvoering, hard en halfhoog met de linkervoet. Telgenkamp ging naar de goede hoek, maar was kansloos: 1-0. Het was de zesde, benutte strafschop voor Koopmeiners in de eredivisie, maar het rijtje is dus bijna twee keer zo lang.

FC Antwerp, Vitesse, Jong Cyprus, Sparta, ADO, Heracles, Willem II, Jong Portugal, Astana en Emmen kunnen beamen dat je tegen AZ niet onbestraft een strafschop kunt veroorzaken. Het blijft fascinerend om te zien hoe Koopmeiners zijn concentratie behoudt. Lachend vertelde hij ‘diverse trucs te hanteren’, die hij uiteraard als beroepsgeheim voor zich houdt.

De mentale vaardigheden zullen hem ongetwijfeld ook zijn bijgebracht door vader Remco Koopmeiners, sportpsycholoog en docent sportkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Het kan niet anders of ook Koopmeiners promoveert op termijn naar het ‘grote’ Oranje, al heeft hij op zijn positie geduchte concurrentie.

Natuurlijk had ook AZ-keeper Marco Bizot zich maandagavond moeten melden op de KNVB-campus in Zeist. Bondscoach Koeman verkoos echter de bij PSV uit de gratie geraakte Jeroen Zoet als derde doelman achter Cillessen en Vermeer. Een vreemde keuze in de wetenschap dat Zoet model stond voor de malaise bij PSV, terwijl Bizot de minst gepasseerde defensie van de eredivisie aanvoert.

De AZ-fans wisten het wel, toen Bizot bij de enige kans voor Emmen een treffer voorkwam door de inzet van Kolar te pareren. ‘Marco in Oranje’ schalde het vanaf de tribunes in het wederom slecht bezette stadion van ADO Den Haag.

Het blijft een dissonant dat slechts iets meer dan vijfduizend toeschouwers zondagavond naar Den Haag waren gekomen om de revelatie van de eredivisie te aanschouwen. AZ heeft de gedwongen ballingschap na het instorten van een deel van het dak in het eigen stadion nooit als een excuus gebruikt. Het is de vraag of AZ dit jaar nog in Alkmaar kan spelen, want de ploeg kijkt nu al reikhalzend uit naar de ontmoeting met Ajax op 15 december.

AZ swingt en vermaakt, ook Emmen kreeg het gevoel dat het door een roodwitte wurgslang werd vermorzeld. Het is de vraag hoe AZ zich houdt wanneer het evenals PSV te maken krijgt met blessureleed en schorsingen, de selectie lijkt niet breed genoeg om de wedren met Ajax een heel seizoen lang vol te houden.

Maar AZ na tien jaar terug in de Champions League? Het is allang geen onmogelijke missie meer in Alkmaar.

Meer over