Spectaculair slot Britse Open: 'American Idol' Jordan Spieth wint

De American Idol, zoals hij door Britse kranten werd verwelkomd, heeft zijn derde majortitel net voor zijn 24ste jaar binnen. Jordan Spieth won na een spectaculair slot het Britse Open op de baan van Royal Birkdale, vlak bij Liverpool. Vijf holes voor het einde leek hij zijn kansen nog te hebben vergooid na een van de spectaculairste afzwaaiers in de geschiedenis van de sport.

Peter de Waard
Winnaar van de Britse Open: Jordan Spieth. Beeld anp
Winnaar van de Britse Open: Jordan Spieth.Beeld anp

Een wilde slice zeilde bijna 100 meter over het publiek naar rechts en belandde bij de green van hole 14. Twintig minuten duurde het voordat de referees een besluit hadden genomen over de plek waar Spieth de bal moest droppen. De bal leek onbespeelbaar of op een plek te liggen waar je volgens een BBC-commentator eerder de kans had dr. Livingstone tegen te komen dan een golfer. Hij viel terug naar -7 onder de baan, één slag achter zijn landgenoot Matt Kuchar. Terwijl golfcommentatoren al twitterden over de ineenstorting van Spieth, rees de Amerikaan in de volgende holes boven zichzelf uit. Hoewel Kuchar niets verkeerds deed, wist Spieth hem alsnog in te halen met een birdie op 14de, een eagle op de 15de en birdies op de 16de en 17de. Vooral de twee monsterputts op de 15de en 16de waren beslissend. Hij eindigde uiteindelijk op -12, drie slagen minder dan Kuchar.

Voor het toernooi begon had de jonge Amerikaan nog min of meer zijn excuses gemaakt dat hij in 2015 na zijn winst op The Masters en US Open niet de sport was gaan overheersen, zoals Tiger Woods voor hem had gedaan.

Vanaf het begin leidde Spieth de dans in The Open die volgens de spelers de oudste en mooiste major van allemaal is. Spieth begon zondag al met drie slagen voorsprong op Kuchar, maar na drie kwartier golf en vier holes was hij die al kwijt. Op het laatste moment hervond hij zichzelf.

Donderdag wordt Spieth 24 en heeft hij al drie majortitels op zak. Alleen de legende Jack Nicklaus (18 major-overwinningen) lukte dat op jongere leeftijd. Als hij volgende maand de US PGA zou winnen zou hij zelfs een carrière grandslam hebben voltooid.

De Zuid-Afrikaan Ernie Els die twee keer het Britse Open won, zei dat Spieth wel degelijk in de voetsporen van Woods kan treden. 'Hij is nu zeven keer bij de eerste vier geëindigd op een major. Direct krijgen we net als Woods iemand aan de start van wie iedereen zich al bij diens suprematie neerlegt.' Woods, zelf aan de kant, was de eerste om Spieth via twitter met zijn overwinning te feliciteren.

De Nederlanders Joost Luiten eindigde op een gedeelde 44ste plaats, samen met onder meer de Belg Thomas Pieters, met een score van drie slagen boven par. Het was zijn beste prestatie op The Open. Tevreden was hij niet. Op de laatste dag wilde hij proberen de toptien te halen, maar de ronde op zondag was met 73 slagen de slechtste van de vier.

18 holes in 62 slagronden

Al 31 keer hadden spelers op een golfmajor een ronde in slechts 63 slagen gelopen. Maar 62 was nog nooit gelukt. Zaterdag slaagde de 29-jarige Zuid-Afrikaan Branden Grace op de course van Royal Birkdale na 157 jaar majorgolf erin de 18 holes te voltooien in 62 slagen 8 slagen onder het baangemiddelde. 'Ik wist niet dat ik iets historisch deed. Ik was alleen bezig met een zo goed mogelijke score en wilde geen bogeys maken', zei hij na afloop.

Hoewel de banen worden verlengd en smartgadgets zoals golfhorloges op de baan strikt zijn verboden, gaan de scores nog altijd omlaag. Deels heeft dit te maken met beter materiaal maar zeker ook met het feit dat het niveau van de spelers stijgt en golf een veel professionelere sport is geworden. In augustus 2015 slaagde de Australiër Jason Day erin voor het eerst een major te voltooien in 20 slagen onder par. Vorig jaar lukte dat de Zweed Hendrik Stenson tijdens het Britse Open. De eerste keer dat in een major een enkele ronde in 63 slagen werd voltooid, was in 1977 toen Johnny Miller 63 slagen over één ronde deed tijdens de US Open. Daarna lukte het Rory McIlroy, Gary Player, Nick Price en José Maria Olazabal.

Twee spelers, Greg Norman en Vijay Singh, lukte het zelfs twee keer. Een score van 62 is zeker de grens niet. De Amerikaan Jim Furyk was vorig jaar de eerste die tijdens een professioneel toernooi op de Tour een ronde van 58 slagen haalde 12 onder par. Tijdens het Travelers Championship op de 6.820 yards baan in Connecticut scoorde hij tien birdies, een eagle en zeven pars. Maar de laagste officieel gedocumenteerde score op een wedstrijdbaan is 55 slagen. Dat is in geschiedenis vier keer gebeurd, hoewel die banen niet allemaal aan de minimaal door het Guinness Book of Records vereiste lengte van 6.500 yards (5.944 meter) voor 18 holes voldeden. Nog nooit heeft iemand officieel de zogenoemde 'perfecte ronde' van 54 slagen gehaald, hetgeen betekent dat op elk van de 18 holes op een par 72 een birdie wordt gemaakt.

Meer over