Spectacle!

Een kamer naast me verblijft Miguel Angel Pena, profrenner van de Spaanse Banesto-ploeg. Aan de andere kant huist Jose Maria Jimenez....

MARCEL VAN LIESHOUT

De Banesto's op mijn gang maken er deze dinsdagavond tijdens de Dauphiné Libéré een potje van. Met goedkeuring van de ploegleiding wordt er na het diner driftig getafelvoetbald (Pena is Hierro en Jimenez gaat door voor Raul).

Van vroeg slapen komt al helemaal niks. Zo kan kamer 3 van het Ibis-hotel (als bekend de afkorting van In Bezit van Ieldunne Spouwmuurtjes) zonder veel moeite vaststellen.

Komt allemaal door het WK voetbal, dat schopt ook alles in de war.

France 1 zendt het WK-reuzenspektakel in Parijs rechtstreeks uit. De hele hotelgang kijkt mee, zo kunnen de Ieldunne Spouwmuurtjes niet verbergen.

Het festijn waarmee Parijs dinsdag het WK inluidt is, eerlijk is eerlijk, adembenemend mooi. Maar het mooist is de stem van de Franse tv-commentatrice.

De binnenstad van Parijs wordt in beslag genomen door vier reuzen, ieder een windstreek vertegenwoordigend. De gele mr Ho (31 ton) schuifelt namens Azië naar Place de la Concorde, de blauwe Moussa (31 ton) namens Afrika, de oranje Pablo (31 ton) namens Amerika en de groene Roméo (31 ton) namens ons.

Bij al die zwaargewichten windt het stemgeluid van mevrouw France 1 enorm op. Haar teksten over de symboliek zijn naar gebruik bij dit type manifestaties tenenkrommend slijmerig, maar de zwoelheid van de intonatie vergoedt alles.

De reuzen zijn nog maar net in beweging of kamer 3 droomt al weg met Isabelle Huppert in La Dentelière. Een uurtje later hebben Mr Ho, Pablo, Moussa en Roméo nog een flinke ruk te schuifelen naar de als WK-beker verpakte Obelisk van Luxor als kamer 3 ineens Catherine Deneuve naast zich in bed weet. Ook uit kamer 1 en uit kamer 5 stijgt nu enig gezucht op.

Woensdagochtend, na het ontbijt, zeg ik tegen de Banesto-renners: 'Geil was het, hè? Ik hoop dat Hiddink in zijn WK-Handvest heeft opgenomen dat onze jongens verplicht moesten kijken. Dan krijg je pas zin in het WK, toch?'

Wie, vraagt Pena. Hiddink! Je weet wel, Hiddink, van Oranje, van de broertjes De Boer. Wie, vraagt Jimenez. De Boertjes! Je weet toch wel, die met Stam en Davids. . . Wie, bemoeit De las Cuevas zich nu met het gesprek.

Hoofdschuddend en met kleine oogjes zetten de Banesto's zich op hun fiets. Die middag zijn ze zo spectaculair opgewonden dat ze op de Mont Ventoux het hele peloton los rijden.

Marcel van Lieshout

Haarlem

Meer over