Spannend NBA-seizoen op komst: Is Dallas favoriet?

Het lange wachten is voorbij, de hoogvliegers in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gaan weer aan het werk.

Kobe Bryant (links) van LA Lakers in duel met Caron Butler van LA Clippers. Beeld ap
Kobe Bryant (links) van LA Lakers in duel met Caron Butler van LA Clippers.Beeld ap

Met New York Knicks tegen Boston Celtics, titelverdediger Dallas Mavericks tegen Miami Heat van LeBron James en Dwyane Wade, plus Los Angeles Lakers met Kobe Bryant tegen Chicago Bulls van MVP Derrick Rose komen op Eerste kerstdag alle sterren meteen in actie.

Conflict
Nadat er op 8 december een einde kwam aan de lockout en het conflict tussen clubeigenaars en spelers, start de NBA dus met bijna twee maanden vertraging.

66 speeldagen
In een poging wat van de verloren tijd én inkomsten goed te maken, is de kalender herleid tot 66 speeldagen in vier maanden. Normaal loopt de NBA over 82 speeldagen, gespreid over zes en een halve maand.

Na een onderbreking van een half jaar, een trainingskamp van twee in plaats van vier weken en amper twee oefenwedstrijden, is het uitkijken naar de vorm van de spelers.

Titelverdediger
Titelverdediger Dallas Mavericks, evenwel zonder sterspeler en kersvers Duits Sportman van het Jaar Dirk Nowitzki, verloor zondag zijn eerste oefenpot met 92-106 van Oklahoma City.

Kobe Bryant
Ook de Lakers, titelpretendent uit Los Angeles, konden niet winnen van stadsgenoot LA Clippers (95-114). De sterspelers van de club toonden zich echter wel al bij de les: Spaans international Pau Gasol liet 16 punten en 7 rebounds noteren, Andrew Bynum liet 15 punten en 12 rebounds optekenen en 'King' Kobe Bryant leidde de dans met 22 punten, 3 rebounds en 4 assists. De kampioen van 2010 nam vorig seizoen afscheid van coach Phil Jackson, Mike Brown is zijn opvolger.

LeBron James
Miami Heat, dat het in de finale van 2011 moest afleggen tegen Nowitzki en co, won zondag wel zijn oefenduel: Orlando Magic moest met 118-85 het onderspit delven, LeBron James was meteen goed voor 19 punten. De 27-jarige sterspeler krijgt zondag meteen al een kans op revanche voor de verloren titel, want op de openingsspeeldag is Dallas de tegenstander.

Chris Paul
Wat de transfers betreft, springt tot nu toe die van Chris Paul het meest in het oog. De spelverdeler verruilde New Orleans voor Los Angeles, weliswaar niet voor de Lakers maar de Clippers. De transfer van Paul naar de ploeg van Bryant werd door de NBA immers geblokkeerd. Dallas doet met nieuwkomers Vince Carter, Delonte West en Lamar Odom een gooi naar een tweede titel op rij.

Chicago Bulls
Chicago Bulls, vorig seizoen het beste team na het reguliere seizoen, hoopt met het binnenhalen van de ervaring van Richard Hamilton op nieuwe successen. Bij een andere outsider, de Boston Celtics, blijft het voorlopig transferstil. De kampioen van 2008 en verliezende finalist in 2010 houdt vast aan het trio Allen-Pierce-Garnett. Glen Davis vertrok naar Orlando en Jeff Green is bij de Celtics door hartproblemen het hele seizoen niet inzetbaar.

Nederlanders
En wat de Nederlander betreft: de internationals Francisco Elson en Dan Gadzuric zitten in de wachtkamer en hopen nog op een transfer. Elson (35) speelde sinds 2003 in de belangrijkste basketbalcompetitie ter wereld voor Denver Nuggets, San Antonio Spurs, Milwaukee Bucks en Utah Jazz, Gadzuric (33) deed dat sinds 2002 voor de Bucks, Golden State Warriors en New Jersey Nets.

Elson heeft als 'free agent' momenteel geen contract. De Rotterdammer wordt wel met diverse clubs in verband gebracht. Hagenaar Gadzuric speelt sinds oktober in de Chinese competitie bij Jiangsu, maar houdt de optie op een terugkeer naar de NBA open.

Meteen topper
Op 26 april eindigt het ingekorte reguliere seizoen en twee dagen later al starten de play-offs. De NBA-finale eindigt ten laatste op 26 juni. Zondag staat meteen de eerste topper van het seizoen geprogrammeerd: titelverdediger Dallas speelt tegen vicekampioen Miami Heat.

Dirk Nowitzki. Beeld afp
Dirk Nowitzki.Beeld afp
Dirk Nowitzki met de kampioensbokaal. Beeld ap
Dirk Nowitzki met de kampioensbokaal.Beeld ap
LeBron James. Beeld reuters
LeBron James.Beeld reuters
LeBron James. Beeld afp
LeBron James.Beeld afp
Chris Paul. Beeld reuters
Chris Paul.Beeld reuters
Francisco Elson. © ANP Beeld
Francisco Elson. © ANP
Dan Gadzuric. © ANP Beeld
Dan Gadzuric. © ANP
Meer over