Spanje, Zweden en Noorwegen zeker van EK

Spanje, Zweden en Noorwegen plaatsten zich voor EURO 2000. Zij voegen zich bij Tsjechië en de organisatoren Nederland en België, die allemaal al zeker zijn van deelneming....

Zweden had in Luxemburg aan een doelpunt van Niclas Alexandersson genoeg om zich van de eerste plaats in Groep 5 te verzekeren.

Noorwegen zette in Oslo concurrent Slovenië simpel met 4-0 opzij. Al na een kwartier kwamen de Noren op voorsprong door een ongelukkig eigen doelpunt van de Sloveense middenvelder Rudi Istenic. Daarna waren het allemaal Noorse spelers die in de Engelse Premiership uitkomen die scoorden.

In de andere wedstrijd in Groep 2 Kwamen Georgië en Letland niet verder dan een 2-2 gelijkspel. In Tblisi scoorde Ajacied Shota Arveladze na een half uur de openingstreffer voor Georgië.

In Groep 1 won Denemarken na een spectaculair duel uit bij Italië met 2-3. De thuisploeg dacht met 2-0 voor veilig te zijn, maar onderschatte de Deense veerkracht. Na de treffers van Fuser en Vieri brachten Jörgensen, Wieghorst en Tomasson een voor de Denen heel wat draaglijker stand op het bord: 2-3. Voor de Italianen was het geen ramp, voor de Denen juist noodzaak.

In Groep 3 verspeelde Turkije kostbare punten in de uitwedstrijd tegen Moldavië. De Turken kwamen niet verder dan een 1-1 gelijk spel. Voor tienduizend dolenthousiaste toeschouwers opende Serghei Epureanu al in de derde minuut de score voor Moldavië. Pas een kwartier voor tijd wist Tayfur Havatchu tegen te scoren.

Duitsland profiteerde dankbaar van de misstap van Turkije. In Dortmund versloeg de Duitse ploeg Noord-Ierland met 4-0.

In Groep 4 blijft het ongemeen spannend. Frankrijk deed goede zaken door uit bij Armenië een overwinning te behalen: 2-3. Ook concurrent Rusland won, eveneens weinig overtuigend, uit bij Andorra: 1-2. Frankrijk kreeg in Armenië een grote schok, toen de ploeg al na zes minuten op achterstand kwam. Djorkaeff (strafschop) en Zidane brachten de rust terug, voor respectievelijk Laslandes en Shakhgeldyan (strafschop) de eindstand op 2-3 bepaalden.

Twee doelpunten van Viktor Onopko hebben Rusland een 2-1 overwinning in de uitwedstrijd tegen Andorra bezorgd. Na een rommelige beginfase scoorde Onopko in de 22ste minuut met een hard schot. Rusland verzuimde daarna afstand te nemen van de Andorranen, die zes minuten voor rust langszij kwamen. Justo Ruiz scoorde uit een strafschop. In de 59ste minuut bracht Onopko de Russen weer op voorsprong.

In dezelfde groep behield Oekraïne de koppositie. Uit bij IJsland werd het 0-1, dankzij een treffer van Rebrov in de 43ste minuut uit een strafschop.

In Groep 6 verpletterde Israel met 8-0 het nietige San Marino. Uitblinker bij de Israeli was de 19-jarige Yossi Benayoun die driemaal scoorde. Door dit resultaat ging Israel in het klassement Cyprus voorbij. De Cyprioten werden met maar liefst 8-0 weggevaagd. Urzaiz en Guerrero scoorden ieder drie doelpunten voor Spanje.

In Groep 7 speelden Roemenië en Portugal 1-1 gelijk. Beide doelpunten werden gemaakt door voetballers die hun brood in Spanje verdienen. Valencia-aanvaller Adrian Ilie opende in de 37ste minuut de score. In de slotseconden van de eerste helft scoorde Barcelona-speler Luis Figo de 1-1 eindstand. Door dit resultaat blijven de Roemenen één punt voor op de Portugezen.

In Groep 8 versloeg Joegoslavië voor de tweede keer in vier dagen Macedonië. In Skopje wonnen de Joegoslaven met 4-2. Savo Milosevic had slechts twaalf seconden nodig om Joegoslavië op voorsprong te zetten. De spits van het Spaanse Zaragoza scoorde na een pass van Dragan Stoijkovic, de eerste van drie doelpunten binnen zestien minuten (0-3). Zes minuten voor rust vergrootte Drulovic zelfs de score naar 0-4. Na rust wist Macedonië nog twee keer te scoren tegen de ongeinspireerde Joegoslavische ploeg.

In dezelfde groep voorkwam Steve Staunton een blamage voor Ierland in de uitwedstrijd tegen het nog puntloze Malta. In de 72ste schoot de Ierse middenvelder van 25 meter raak. Ierland begon comfortabel aan de wedstrijd en leidde al na twintig minuten met 0-2 door doelpunten van Robbie Keane and Gary Breen. Maar na rust resulteerde een heus Maltezer offensief tot doelpunten van Brian Said en David Carabott.

Schotland liet in Groep 9 na een grote stap te zetten op weg naar de tweede plaats in de groep. Tsjechië is al zeker van de eerste plaats, de Schotten verspilden twee punten door uit bij Estland doelpuntloos gelijk te spelen.

Meer over