Spanje opent sterk tegen VS op gravel

De Spaanse tennissers hebben een comfortabele voorsprong genomen in de halve finales van de Davis Cup tegen de Verenigde Staten....

Het team heeft nog één zege nodig om het van 8 tot 10 december in Barcelona in de eindstrijd te mogen opnemen tegen titelverdediger Australië, dat vorige week Brazilië met 5-0 versloeg. De Spanjaarden stonden in 1967 voor het laatst in de finale van de landenwedstrijden. Twee jaar daarvoor lukte het voor het eerst.

Costa opende de confrontatie tegen de verzwakte Amerikanen. Pete Sampras en Andre Agassi hadden zich afgemeld bij captain McEnroe. De Spanjaard klopte Todd Martin met drie keer 6-4. Jan-Michael Gambill gaf de Verenigde Staten tegen Corretja even hoop door de eerste set met 6-1 te pakken. Daarna nam Corretja het initiatief over: 6-3, 6-4, 6-4.

Ondanks de 2-0 achterstand wil McEnroe nog niet van opgeven weten. 'De Spanjaarden hebben de Daviscup nog nooit gewonnen, waarom zal het ze dit jaar dan wel lukken.' McEnroe heeft even overwogen zichzelf op te stellen tijdens het dubbel. Na een test heeft hij daar vanaf gezien. Vicent Spadea en Chris Woodruff moeten nu zaterdag tegen Corretja en Juan Balcells proberen Amerika in de wedstrijd te houden.

Frankrijk lijkt de plaats in de wereldgroep te behouden. In het promotie-degradatieduel met Oostenrijk nam het team, zonder Cedric Pioline, een voorsprong van 2-0. Nicolas Escudé won van Jürgen Melzer (6-2, 6-4, 6-2). Sebastien Grosjean was te sterk voor Stefan Koubek (6-3, 6-3, 6-3).

Frankrijk, vorig jaar verliezend finalist, werd veroordeeld tot dit duel na het verlies tegen Brazilië in de eerste ronde. In het dubbel kunnen Escudé en Oliver Delaitre tegen Julian Knowle en Thomas Strengberger het derde en beslissende punt veiligstellen.

Meer over