Spaanse tennissers gaan ervandoor met World Team Cup

Spanje heeft zondag in Düsseldorf het tennistoernooi voor landenteams om de World Team Cup gewonnen. In de finale tegen Australië namen de Spanjaarden een beslissende voorsprong van 2-0....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De technicus Albert Costa en de met een ijzeren pols gezegende Felix Mantilla dreven bij het WTC-kampioenschap de bal met zoveel topspin over de baan dat niemand er tegen was opgewassen. Ook de krachtmens Mark Philippoussis niet. De Australischiër sloeg ace na ace en haalde zondag in de finale tegen Costa de eerste set binnen met een opslag van 229 kilometer, een nieuw record.

Maar een aanzet voor verdere heldendaden was het niet. Costa zong het in de tweede en derde set uit tot de tiebreak en sloeg daarin toe. Aangezien eerder Mantilla al van Woodforde had gewonnen, was de beslissing gevallen. Het werd zelfs 3-0 door een overwinning van Carbonell en Roig op de Woody's.

Met overwinningen op Duitsland en Zweden en een tweede plaats in de groep deed het team van Michiel Schapers het in Düsseldorf niet slecht. Er is veel aan teambuilding gedaan en Schapers koestert de hoop, dat Siemerink met iets meer zelfvertrouwen naar Parijs afreist. Het was per slot van rekening niet niks dat de linkshandige Nederlandse het met zijn ontregelende spelletje zelfs Albert Costa even moeilijk maakte.

De Spanjaard wist niet wat hem overkwam, toen bij zaterdag bij 6-1 in de tiebreak van de tweede set werd getracteerd op lobs, dropshots en winnende slagen langs de lijn. Voor hij het wist had hij vijf matchpoints verspeeld en was de stand gelijk. Siemerink miste de laatste twee slagen, nadat hij op eigen initiatief de Spanjaard een extra opslag had gegund.

'Echte kansen hebben we niet had gehad', berustte Schapers. Dat gold zeker voor Paul Haarhuis. De man in vorm probeerde in de lange slagenwisselingen Mantilla bij te houden, maar bereikte er alleen mee, dat de kreunende Spanjaard steeds sterker werd en hijzelf gefrustreerd raakte. De Spanjaard sloopte zijn negen jaar oudere tegenstander al in de vierde game, toen deze na veertien maal deuce en acht breekpunten zijn service moest inleveren.

In het dubbel tegen Roig en Carbonell snoepten Haarhuis en Jacco Eltingh de eveneens ongeslagen Woody's nog juist de extra bonus van 26 duizend dollar af. De Australiërs hadden één set afgegeven. Haarhuis/Eltingh wonnen alles in twee sets.

Sjeng Schalken ontmoet in de eerste ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs Ramon Delgado uit Paraguay. De nummer 231 van de ATP-lijst plaatste zich voor het hoofdtoernooi na de kwalificatie.

Jana Novotna heeft zaterdag het met 850 duizend gulden gedoteerde tennistoernooi in Madrid gewonnen. De Tsjechische versloeg verrassend Monica Seles met 7-5, 6-1.

Steffi Graf heeft zaterdag haar eerste titel in 1997 veroverd. De Duitse tennisvedette versloeg in de finale van het toernooi in Straatsburg de pas 15-jarige Mirjana Lucic uit Kroatië in twee sets: 6-2, 7-5.

Marcelo Filippini schreef het toernooi van St. Pölten bij op zijn erelijst. De ongeplaatste speler uit Uruguay won in de finale met 7-6 en 6-2 van Patrick Rafter uit Australië.

Michael Stich heeft zaterdag definitief afgezegd voor Roland Garros. De Duitser kondigde donderdag al aan niet naar het Grand Slam-toernooi in Parijs te komen, maar kwam vrijdag op die mededeling terug. Hij had een gesprek met de organisatie van het evenement, maar bleef bij zijn standpunt.

Meer over