Spaans avontuur bevalt coach Goedkoop goed

Als Mike van de Goor en Bert Goedkoop na hun aankomst op Schiphol in een kilometerslange file naar Rotterdam belanden, weten ze meteen weer wat ze niet missen aan Nederland....

Van de Goor en voormalig bondscoach Goedkoop zijn met hun clubAlmeria neergestreken in Rotterdam voor de ChampionsLeague-ontmoeting met Nesselande. Ze winnen de sprankelendewedstrijd met 3-2 (28-26, 23-25, 24-26, 11-15).

In eigen huis verloor Almeria nog op ontluisterende wijze(3-0) van het team van Peter Blangé. Maar deze avond overtroeftde ploeg de Rotterdammers met strijdlust en brutaal aanvalsspel.

Nesselande heeft onder aanvoering van spelverdeler Dirk-Janvan Gendt en aanvallers Kristian van der Wel en Allan van de Looweliswaar de eerste twee sets veroverd, maar raakt gaandeweg degrip op de wedstrijd kwijt.

Almeria profileert zich als een gevaarlijke Zuid-Europeseaanvalsmachine, die handelt volgens het credo dat volleybal nietmooi hoeft te zijn, maar effectief. Nesselande weet zich geenraad met die instelling. De ongeslagen koploper van de nationalecompetitie vervalt in slordigheden en geeft onnodig de derdeEuropese zege weg.

De Rotterdammers blijven derde in de groep, omdat ze eenwedstrijd tegoed hebben, maar de lastige uitwedstrijden tegenRoeselare en Iraklis Thessaloniki en het thuistreffen metInnsbruck die op het programma staan, bieden geen enkele garantievoor het bereiken van de volgende ronde.

Ook Almeria, dat vier keer heeft verloren, is er nog niet. Deresterende duels tegen Roeselare en Innsbruck voorspellen geengoede afloop voor de club. En daar zal de voorzitter niet blijmee zijn, weet middenman Van de Goor, bezig aan zijn tweedeseizoen in het Zuid-Spaanse stadje. Goedkoop debuteert er ditjaar als coach.

Zeg je Almeria, dan zeg je Ramón Sedeño Gonzalez. Depresident is een kleurrijk figuur die, niet gehinderd door zijnmediterrane temperament, spelers en coach ervan langs geeft alsde resultaten achterblijven bij zijn verwachtingen.

Van de Goor herinnert zich de keer dat de selectie in zijnchique werkkamer werd ontboden. Dat was na een serie nederlagenin de competitie. Muisstil wachtten de spelers aan een enormeronde tafel op wat ging komen.

Het viel mee, zegt Van de Goor. 'De voorzitter las een lijstvoor met wat er in zijn ogen allemaal moest worden verbeterd.Daarna was hij weer rustig. Had-ie even stoom afgeblazen. Hij isgeen slechte, maar hij houdt niet van verliezen.'

Voor de buitenwereld is Gonzalez een weldoener die met veelgevoel zijn club bestiert en er als directeur vanhoofdsponsor/bank Unicaja veel geld in pompt. Hij toonde zich vanzijn beste kant toen Studio Sport met een reportageploeg opbezoek kwam en nodigde de gasten uit voor een rijkelijk gevuldemaaltijd in zijn suite.

El President is hoe dan ook iemand met een gebruiksaanwijzing,zegt Van de Goor. 'Hij heeft veel praatjes en bemoeit zich overalmee. Typisch een voorzitter uit een land aan de Middellandse Zee.Daar worden de mensen vrij snel kwaad.'

Goedkoop: 'De Spaanse sport is anders georganiseerd. Daar hoefje geen democratie te verwachten. De almachtige president is debaas. Maar ik heb geen problemen met hem. We werken de laatstetijd heel nauw samen.'

Van de Goor is gewend geraakt aan opvliegerige clubeigenaren.Hij maakte ze mee in Italië, waar hij uitkwam voorachtereenvolgens Modena, Parma en Padova. Door zijn voortvarendeaanvalsspel bij Dynamo in Apeldoorn werd hij beloond met eenovergang naar de topliga, waarna hij terugkeerde bij de club uitzijn geboorteplaats.

Afgelopen zomer werd Van de Goor herenigd met Goedkoop. Debondscoach had lang getwijfeld over een contractverlenging bijde NeVoBo, maar koos uiteindelijk voor het avontuur en een goedsalaris. 'Spanje is een moeilijk land om in te werken. Het is eenuitdaging er te slagen.'

In de trainingen klikte het meteen weer met zijn oudebondscoach, zegt Van de Goor. 'Bert is me altijd goed bevallen.Ik ken hem nu vier jaar en qua trainen en wedstrijdmentaliteitzitten we nog steeds op een lijn. Hij werkt hetzelfde als inNederland, maar dit team heeft tijd nodig. Afgelopen zomer zijner een boel spelers weggegaan. De selectie bestaat nu voor eengroot deel uit buitenlanders.'

De Spaanse competitie is doordrenkt met Latijns-Amerikanen.Bij Almeria staan vijf buitenlanders onder contract, onder wieeen Venezolaan, een Amerikaan en een Braziliaan. Maar de ploegherbergt ook vijf spelers die in Almeria zijn opgegroeid en aljaren volleyballen bij de nummer twee van de Spaanse Superliga.

De achtvoudig landskampioen staat slechts een punt achter opPalma. De voorzitter zal zorgen dat die schade tijdig isgerepareerd.

Meer over