Sores sponsor doen geen afbreuk aan prestaties van Van Grunsven

Het lijkt Anky van Grunsven in het geheel niet te deren dat haar financiële weldoener vastzit. De Brabantse amazone laat zich sportief althans niet van de wijs brengen door de sores van haar sponsor, de van beursfraude verdachte Ad S....

ANP

ANP

BRUSSEL

Van Grunsven hoefde haar toppaard niet eens van stal te halen voor de hoogst gewaardeerde kür van de dag. De dans van Olympic TCN Partout leverde haar een score op van 74,68 procent, net genoeg om Olympisch kampioene Isabell Werth opnieuw voor te blijven.

Imke Bartels completeerde het Nederlandse dressuursucces in Brussel door met de door haar moeder, Tineke Bartels, opgeleide Olympic Barbria als vijfde te eindigen. In de algemene rangschikking is Bartels jr. na drie wedstrijden tweede met Werth aan haar zijde. Beiden hebben 34 punten. Titelverdedigster Van Grunsven, onlangs ook al de beste bij Jumping Amsterdam, voert het klassement aan met 55 punten.

De aanloop van de springruiters naar de World Cup-finale heeft tot dusver ook veel goede Nederlandse verrichtingen te zien gegeven. In de Belgische hoofdstad was het zondag de beurt aan Jan Tops. De rijdende handelaar uit Valkenswaard haalde met Operette la Silla als enige Nederlander de barrage.

Daarin stelde hij veiligheid voorop. Dat resulteerde opnieuw in een foutloze rit, niet in een supertijd. Tops werd dan ook voorbijgesneld door de Amerikaanse Katie Monahan-Prudent en de Duitse Olympische kampioen Ulrich Kirchhoff. Die heeft na het trieste verscheiden van Jus de Pommes, enkele weken na Atlanta, met Gelha's VDL Glennridge weer een nieuw succesvcol Nederlands fokproduct onder het zadel.

In het wereldbekerklassement is Eric van der Vleuten, gedeeld negende met Jos Lansink en Emile Hendrix, nu eerste met 48 punten, op de voet gevolgd door Kirchhoff. Het tweetal passeerde Peter Geerink, die met Royal Bravour drie balken afgooide. Tops steeg dankzij zijn vijftien punten naar de achtste plaats.

Meer over