Solozeiler Heerema volbrengt Vendée Globe als eerste Nederlander ooit

De 65-jarige Pieter Heerema is donderdagavond laat als 17de gefinisht in de Vendée Globe, de non-stop en solozeilrace rond de wereld. Hij is de eerste Nederlander ooit die de race heeft gevaren. De Vendée Globe wordt algemeen als de zwaarste zeilrace ter wereld beschouwd.

Michiel Kruijt
Pieter Heerema voorafgaand aan de start van de Vendée Globe in november 2016. Beeld afp
Pieter Heerema voorafgaand aan de start van de Vendée Globe in november 2016.Beeld afp

De topman van het offshorebedrijf Heerema had er ruim 116 dagen voor nodig om met zijn 18 meter lange jacht No Way Back de eindstreep nabij de Franse kustplaats Les Sables d'Olonne te bereiken.

De winnaar van de race, de Fransman Armel Le Cléac'h, is 42 dagen geleden gefinisht. Er is nu nog een deelnemer op zee, die naar schatting nog vijf dagen moet varen. Van de 29 deelnemers zijn er elf tijdens de race uitgevallen vanwege schade aan de boot.

Doorzetter

Ook Heerema had technische problemen, vooral met de elektronica die de automatische piloot op zijn boot bestuurt.

Een paar keer wilde hij de handdoek in de ring gooien, maar hij zette toch door. Hij lag op schema om al afgelopen maandag te finishen. De raceorganisatie had hem echter aangeraden te wachten met de oversteek van de Golf van Biskaje vanwege een storm die golven kon veroorzaken van 11 meter hoogte.

Heerema is niet de eerste Nederlander die solo en non stop rond de wereld heeft gezeild, maar wel de eerste die dat racend heeft gedaan. Ondanks zijn relatief langzame voortgang tijdens de race - Heerema zeilde conservatief omdat hij de eindstreep wilde halen- oogst hij veel bewondering in de zeilwereld.

Pieter Heerema verlaat met zijn IMOCA de haven voor de start van de race. Beeld afp
Pieter Heerema verlaat met zijn IMOCA de haven voor de start van de race.Beeld afp

Prestatie van formaat

Gezien zijn leeftijd en zijn gebrek aan ervaring als soloracer wordt het als een prestatie van formaat beschouwd dat hij de Vendée Globe heeft weten te voltooien. De bewondering blijkt onder meer uit de oproep die de zeezeiler en avonturier Henk de Velde een week geleden heeft gedaan. Hij riep alle zeilende Nederlanders op naar Frankrijk af te reizen om bij de finish van Heerema aanwezig te zijn.

De ondernemer is niet de oudste deelnemer in deze race. De als 13de gefinishte Amerikaan Rich Wilson, die voor de tweede keer de Vendée Globe heeft volbracht, is een jaar ouder. Heerema heeft al voor de race laten weten dat hij gezien zijn leeftijd niet nog een keer aan de race gaat meedoen.

De volgende Vendée Globe wordt over vier jaar gehouden. Heerema had als enige deelnemer geen sponsor. Hij heeft de race, die hem enkele miljoenen euro's moet hebben gekost, zelf betaald. Volgens het blad Quote beschikt de ondernemer over een vermogen van 900 miljoen euro.

Meer over