Snelste man is een vrouw

Niet die fameuze 200 meter van Michael Johnson in Atlanta, maar de 10.000 meter in 29.31,78, die de Chinese Wang Junxia in september 1993 liep, is het 'scherpste' record in de mondiale atletiek....

Vorige week stond in deze rubriek een toptien, met daarin de tien 'beste' wereldrecords in de atletiek. Trots bovenaan prijkte de prachtige 19,32 van Michael Johnson, gelopen tijdens de Olympische Spelen van Atlanta op de 200 meter.

Vrouwenrecords waren in dat lijstje (afkomstig van Runner's World Online; een Internet-publicatie) niet opgenomen, maar volgens de berekeningen van dr. Grubb is het record van Wang Junxia het beste atletiek-record.

De geleerde ging aan de gang met tweehonderd tijden, van afstanden tussen de 100 meter en de marathon; hij constateerde vervolgens dat Wang Junxia de beste tijd op haar naam heeft staan.

Dezelfde atlete staat met haar record op de 3000 meter op de tweede plaats, daarna gevolgd door Haile Gebreselassie met diens record op de 10.000 meter (26.22,75). Johnson komt met zijn 19,32 op de vierde plaats uit.

Grubb keek alleen naar tijden en afstanden. In zijn berekeningen hield hij geen rekening met klimatologische omstandigheden en of er een haas meegeholpen had in het bereiken van het wereldrecord.

Grubb gaf zijn analyse in Sheffield tijdens het jaarlijkse British Association's Festival of Science. De geleerde heer eindigde zijn betoog met een boodschap aan sprinter Maurice Greene. Als deze Amerikaan de eerste plaats op zijn lijstje wil overnemen, dan dient hij een record op de 100 meter van 9,71 te lopen. Greene's huidige record staat op 9,79.

Meer over