ReportageSchoenenpraat bij de CPC Loop

Snel is-ie, de Vaporfly van Nike, maar na afloop sta je wel te trillen

Iedereen op een innovatieve schoen bij de CPC Loop, derde van rechts Michel Butter. Beeld Jiri Büller
Iedereen op een innovatieve schoen bij de CPC Loop, derde van rechts Michel Butter.Beeld Jiri Büller

Eén ding valt meteen op bij de finish van de CPC Loop in Den Haag. Bijna alle toppers die op de revolutionaire schoenen van Nike lopen, hebben moeite om stil te staan als ze over de eindstreep zijn gekomen. Na de halve marathon trillen hun benen hevig boven de felgekleurde Vaporfly’s, de schoenen die voor een revolutie op de marathon hebben gezorgd.

Het zou in een vorig tijdperk misschien niet zo zijn opgevallen. Toen de verschillen tussen de schoenen kleiner waren, stond de atleet meer centraal. Nu gaat de blik na elke prestatie ook even naar beneden om te zien op welke schoen er is gelopen.

Stilstaan gaat niet goed op de instabiele schoen met verende zool, hard lopen wel. Nagenoeg elke wedstrijd wordt op Nike gewonnen. Ook op de CPC Loop. De winnende Ethiopiër Dawit Wolde kwam als eerste over de finish in 59 minuten en 58 seconden. Hij liep op Vaporfly, zoals bijna alle topatleten. Negen van tien snelste atleten in Den Haag droegen een variant van de schoen met ingebouwde carbonplaat.

Alleen de Keniaan Leonard Langat finishte in de top-10 op een ‘normale’ schoen van Adidas. Hij kwam als vierde over de eindstreep omdat zijn benen in de laatste kilometer op waren. Niemand weet of dat door zijn training komt, of door het materiaal aan zijn voeten. De omstreden schoenen van Nike geven een verend effect door een carbonplaat in combinatie met verend schuim in de zool. Daardoor wordt lopen minder zwaar.

Eindelijk regels

Michel Butter is blij dat er regels zijn gekomen. Hij moest jaren wachten op een vergelijkbare schoen omdat hij zijn sponsor New Balance trouw wilde blijven. Eind januari besloot de internationale atletiekfederatie dat de zool van een hardloopschoen niet dikker mag zijn dan 40 millimeter en dat er één carbonplaat in mag zitten. Schoenen moeten ook minimaal vier maanden beschikbaar zijn voor de consument om te voorkomen dat atleten op de Olympische Spelen worden ingehaald door iemand op een nog futuristischer exemplaar.

Butter draagt sinds de marathon van New York vorig jaar november een schoen met carbonplaat. Of die net zo snel is als de schoenen van Nike? Hij weet het niet en wil het ook niet weten. ‘Ik heb nog nooit op de Vaporfly gelopen, zelfs geen klein stukje. Ik was bang dat het in mijn hoofd zou gaan zitten en dat ik die toch beter zou vinden dan de schoenen die ik van New Balance zou krijgen.’

Na de wedstrijd leunt Butter vermoeid tegen een hek. Eén verschil met zijn concurrenten: de benen trillen amper. Daar is hij blij mee. De hak van zijn schoenen is breder en staat steviger. ‘Daarom kunnen recreanten er ook gewoon op lopen’, aldus Butter.

De 34-jarige marathonloper wil over een maand in Rotterdam de olympische limiet lopen. Hij gebruikt de CPC Loop als voorbereiding. In Rotterdam neemt hij op tegen concurrenten die wel op Nike lopen, maar hij wil zich daar geen zorgen over maken. ‘Misschien zijn die van Nike iets beter, of die van mij. Ik weet het niet, maar het verschil is nu in elk geval een stuk minder groot.’

Michel Butter op het nieuwste model van New Balance. Beeld Jiri Büller
Michel Butter op het nieuwste model van New Balance.Beeld Jiri Büller

Fabrikanten zijn bezig met een race tegen de klok om vergelijkbare schoenen op de markt te brengen. De nieuwe regels gaan op 30 april in. Schoenen die na die datum op de markt komen, kunnen niet gebruikt worden op de Olympische Spelen.

Jill Holterman kreeg haar schoenen met carbonplaat van sponsor Saucony vorige week. Ze werd in Den Haag vierde en de eerste Nederlandse met een tijd van 1.11.41 en plaatste zich daarmee voor de EK atletiek in Parijs. Jacelyn Gruppen haalde als vijfde vrouw met een tijd van 1.12.39 ook een EK ticket binnen.

Holterman is blij met de schoenen. ‘Dit is de eerste wedstrijd dat ik erop loop. Het bevalt goed, maar is wel een beetje wennen’. Ze voelen volgens de atlete ‘minder reactief’. ‘Ze voelen echt sponsachtig, met veel demping. Aan het einde voelen je benen frisser dan normaal. Daar zit het verschil in.’

Ook Holterman, die pas sinds vorig jaar fulltime atleet is. heeft geen vergelijkingsmateriaal. Ze heeft uit respect naar haar sponsor ook nooit op een variant van de snelle Nike schoen gelopen. Hoewel de inhaalslag vanuit andere merken nu aan de gang is, is Nike alweer een stuk verder. Internationaal wordt er al gelopen op een nieuwe variant: de Alphafly die precies binnen de regels valt. De zool is volgens de fabrikant 39,5 millimeter dik, een halve millimeter minder dan het toegestane maximum.

Coronavirus

De marathon van Tokio werd al geschrapt voor recreanten en de marathons van Parijs en Rome zijn opgeschoven naar later in het jaar vanwege het coronavirus. De organisatoren van de marathon van Rotterdam denken dat het evenement op 5 april doorgang zal vinden, mits er vanuit de politiek niet wordt besloten alle sportevenementen in Nederland tijdelijk op te schorten. De CPC Loop in Den Haag wordt voor veel lopers gebruikt als test voor de marathon van Rotterdam. Er was in Den Haag weinig te merken van onrust rondom het virus. Bij de toiletten op het Malieveld werd geïnformeerd over het voorkomen van besmetting. Er stond ook extra ontsmettingsmiddel bij de wasbakken. Voor Nederlandse atleten is het doorgaan van de marathon van Rotterdam cruciaal voor de olympische plaatsing.

Meer over