Sluiter breekt met traditie

Eindelijk heeft Raemon Sluiter de negatieve spiraal doorbroken. De voorbije vijf jaar verloor de Nederlandse tennisser telkens in de eerste ronde van de Australian Open....

Het is de tweede keer in zijn carrière dat Sluiter zich plaatst voor de tweede ronde van het Grand Slamtoernooi down under. In 2000 won hij in vijf sets van de Italiaan Gaudenzi, waarna hij in de volgende omloop door de Australische held Phillippoussis werd uitgeschakeld.

Het is een opmerkelijke prestatie van Sluiter, die het afgelopen jaar op drie Grand Slams in de openingsronde bleef steken. In totaal verloor hij bij tien ATP-toernooien zijn eerste wedstrijd.

De slechte cijfers zijn tekenend voor het mislukte seizoen dat Sluiter in 2005 had. Op de Australian Open ging het per traditie al mis. Hij moest tegen de Oostenrijker Melzer na zes games opgeven met een enkelblessure. Vervolgens kon hij een maand niet spelen.

Nadat hij hersteld was, verloor hij in Rotterdam in de eerste ronde van de Argentijn Coria en liep in de training voor het Davis Cupduel met Zwitserland een knieblessure op.

Het onheil voor Sluiter was nog niet ten einde. Bij een toernooi in Amerika kreeg hij last van een voorhoofdsholteontsteking, waardoor zijn voorbereiding op het grasseizoen in duigen viel. Hij won geen enkele partij op die snelle ondergrond..

Door het fysieke malheur en zijn slechte prestaties duikelde de Rotterdammer uit de tophonderd. Vroeger zou Sluiter door al die pech ongetwijfeld een emotionele dip hebben gekregen. Met behulp van meditatie overwon hij zijn negatieve gedachten echter en zette hij in het najaar een goede serie neer.

Door finaleplaatsen in de Challengertoernooien van Aken en Dnjepropetrovsk en de zege in Praag naderde hij het klassement van de beste honderd tennissers weer. Sluiter eindigde het seizoen op de 106de positie en werd door afmeldingen van andere spelers rechtstreeks toegelaten tot de Australian Open in Melbourne.

Daardoor kon hij zich in Auckland rustig prepareren op het eerste Grand Slamtoernooi van het jaar. Sluiter won in de Nieuw-Zeelandse stad drie partijen in de kwalificaties en verloor in de tweede ronde van het hoofdtoernooi van de Spanjaard Ferrer.

‘Het was de ideale voorbereiding. Deze overwinning op Snobel is het resultaat van goede arbeid en er fysiek klaar voor zijn’, zei de Rotterdammer op het tennispark van Melbourne.

Ook mentaal was Sluiter klaar voor zijn partij tegen de Tsjech. Hij kwam een inzinking in de tweede set te boven en liet zich vervolgens niet meer van de wijs brengen. ‘Op een gegeven moment ging ik te veel nadenken over de goede loting. Daarvan wilde ik profiteren. Gelukkig pakte ik het daarna weer op.’

In de volgende ronde zal die mentale veerkracht Sluiter goed van pas kunnen komen. Igor Andrejev, de als 23ste geplaatste Rus, is een lastige tegenstander. Vorige week bereikte hij de finale van het toernooi in Sydney, waarin hij nipt van de Amerikaan James Blake verloor.

‘Die jongen heeft natuurlijk een hoop vertrouwen. Ik zal met risico moeten spelen, als ik een kans tegen hem wil maken’, zei Sluiter.

Meer over