Slowakije naar EK, herkansing Oekraïne en Slovenië

Slowakije heeft in de jacht op het tweede EK-ticket van groep C zoals verwacht raak geschoten. Het afsluitende duel met Luxemburg was maandag in het groothertogdom na een halfuur beslist. Marek Hamsik, Adam Nemec en Róbert Mak waren in een tijdsbestek van amper vijf minuten trefzeker. De eindstand werd door binnensluipende laksheid 2-4.

Oekraïne verloor van Spanje en gaat naar de play offs. Beeld epa
Oekraïne verloor van Spanje en gaat naar de play offs.Beeld epa

De Slowaken stonden er in het onderlinge vergelijk met Oekraïne al beter voor. In Kiev was er voor de gastheren tegen poulewinnaar Spanje dus een wonder vereist, zoals ook Oranje nodig heeft.

Met als groot verschil dat het Oekraïense elftal in de play-offs nog een herkansing krijgt om in Frankrijk te geraken. De Spanjaarden wonnen met 1-0 en met dank aan doelman David de Gea.

Engeland gaat volgend jaar naar het EK voetbal in Frankrijk met in het achterhoofd een bijzonder succesvolle kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson won als enige alle tien kwalificatieduels, scoorde 31 keer en kreeg slechts drie doelpunten tegen.

Alleen Frankrijk, Tsjechië, Duitsland en Spanje slaagden er ooit eerder in om met de maximale score het EK te bereiken.

Opgewassen

Maandagavond was Litouwen in eigen huis niet opgewassen tegen de Engelsen (0-3), die naar Vilnius waren afgereisd zonder basiskrachten als Wayne Rooney, Gary Cahill, Michael Carrick, James Milner en Joe Hart. Ross Barkley bracht Engeland op voorsprong.

Zijn schot werd via de rug van de Litouwse verdediger Tomas Mikuckis onhoudbaar van richting veranderd. Na een snelle aanval via Adam Lallana verdubbelde Harry Kane de voorsprong nog voor rust. Alex Oxlade-Chamberlain bracht de eindstand op het bord in de tweede helft.

Er stond in groep E maandagavond niets meer op het spel. Engeland was al lang zeker van een EK-ticket, Zwitserland verzekerde zich vrijdag van deelname en Slovenië gaat in de herkansing in de play-offs. Slovenië versloeg maandag nog wel San Marino (2-0). Zwitserland won in de slotseconde het duel met Estland door een eigen doelpunt van Ragnar Klavan.

Meer over