Slowaken willen nog wel een keertje stunten

Na het elimineren van wereldkampioen Italië heeft Slowakije een nieuwe missie: Nederland uitschakelen. Aanvaller Miroslav Stoch: ‘Wij willen iets groots neerzetten.’..

Van onze verslaggever Charles Bromet

Pretoria Een dag na de sensationele uitschakeling van wereldkampioen Italië weet bondscoach Vladimir Weiss van Slowakije het zeker. ‘Ik leef niet in een droom, dit is de realiteit.’ Sterker nog: in zijn agenda heeft hij mogen noteren dat zijn ploeg maandag tegenstander is van het Nederlands elftal in de achtste finales van het WK. Dat vervult hem met trots.

We staan op de parkeerplaats naast het hotel van de Slowaken in Pretoria als Weiss en zijn spelers de internationale media treuzelend en met een minzame blik tegemoet treden. Deze oplossing lijkt een compromis van de nationale voetbalbond, een geste naar de journalisten die donderdag in stadion Ellis Park van Johannesburg straal voorbij werden gelopen.

Dat laatste gebeurde omdat zij volgens de Slowaakse spelers te kritisch zijn geweest in hun commentaren na de eerste twee groepsduels tegen Nieuw-Zeeland (1-1) en Paraguay (2-0 nederlaag). Op de vraag of we dit dan misschien een kiss and make up sessie moeten noemen, laat Miroslav Stoch een veelbetekenend lachje volgen.

De 20-jarige aanvaller die zijn sterke seizoen bij landskampioen FC Twente vertaald zag worden in een transfer naar Fenerbahçe, geeft uitleg. ‘De Slowaakse media vonden na twee wedstrijden dat wij de schande van het toernooi waren. Toen wij ons donderdag plaatsten voor de achtste finales van het WK, hadden wij even geen zin ze te woord te staan. Dat mag toch?’ Hij grijnst er ondeugend bij.

Bondscoach Weiss riep donderdag 24 juni 2010 in elk geval uit tot de op één na mooiste dag uit zijn leven. Op de mooiste dag van zijn leven werd zijn zoon Vladimir junior, tevens lid van de Slowaakse selectie en contractspeler van Manchester City, geboren. Donderdag vierde hij de geboorte van het grootste voetbalsucces van het land dat zich in 1993 losmaakte van Tsjechië. Reden genoeg om die dag met stip op twee te laten binnenkomen in zijn lijst van mooiste dagen.

Een speciale dag was het donderdag zeker voor de Slowaken. Het team dat dit WK bepaald niet had weten te bekoren – de kritische commentaren waren niet helemaal uit de lucht gegrepen – speelde onbevangen en gedurfd. ‘Dat hadden wij ons ook voorgenomen, om de wedstrijd relaxt in te gaan en vooral te genieten’, zegt Stoch. ‘Misschien ontbrak dat eraan in de voorgaande wedstrijden.’

Het leidde in elk geval tot een hoogst vermakelijke wedstrijd, waarin Slowakije eindelijk liet zien dat de ploeg niet voor niets als eerste was geëindigd in de WK-kwalificatiepoule met onder meer Tsjechië, Slovenië en Polen.

De lange, 28-jarige aanvaller Robert Vittek van Ankaragüçü, die als tiener ooit een voorcontract tekende bij Real Madrid, scoorde twee keer en speelde een geweldige wedstrijd.

De nog maar 22-jarige aanvoerder Marek Hamsik, die als tiener naar Brescia vertrok en nu voor Napoli uitkomt, had geen moeite het land van zijn werkgever te tarten. En ook Juraj Kucka (23), die lang geblesseerd was en geen kwalificatiewedstrijden speelde, betaalde het vertrouwen van zijn coach uit met een bevlogen optreden. Centraal achterin heerste Martin Skrtel, de sterke verdediger van Liverpool.

‘Plaatsing voor het WK was al een grote prestatie. Niemand verwachtte van ons dat we de achtste finales zouden bereiken, zeker niet in een groep met Italië. Dit is buitengewoon’, zegt Hamsik. ‘We kwam hier als nieuwkomers en outsiders, maar we hebben al gezorgd voor een verrassing en dat willen we nog eens doen’, zegt Vittek.

Voor Slowakije is het WK van 2010 dan ook de uitgelezen kans eindelijk eens uit de schaduw te stappen van Tsjechië. Coach Weiss, een 19-voudig international van het voormalige Tsjecho-Slowakije die sinds 2008 bondscoach is van Slowakije, lijkt daarvoor de aangewezen persoon. Zo leidde hij Artmedia Bratislava in het seizoen 2005-2006 bijvoorbeeld naar de Champions League. ‘Hij is een vaderfiguur voor ons en heeft veel betekend voor het Slowaakse voetbal’, zegt Stoch.

Volgens het kleine manneke met de rappe benen hoeft de confrontatie tegen Nederland ook nog niet het einde van het toernooi te betekenen voor de nummer 34 van de FIFA wereldranglijst. ‘Wij willen iedereen weer verrassen. Nederland heeft een geweldig elftal, maar wij willen iets groots neerzetten voor het Slowaakse voetbal. Dat zal wel blijken.’

Meer over