Slechts wonder kan bridgsters nog redden

Het vrouwenteam heeft bij het WK bridge voor viertallen in Hammamet het uitzicht op de halve eindstrijd zo goed als verloren....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De Franse vrouwen mochten als winnaars van de voorronden een tegenstander kiezen. Enigszins verrassend wilde Frankrijk aantreden tegen Nederland. Marijke van der Pas was de hele week grieperig en de zwakke gesteldheid van een van de sterkste vrouwelijke bridgers op de wereld zal deze beslissing beïnvloed hebben.

In de eerste twee series van zestien spellen ging alles mis bij het team van coach Ed Franken. Bij een stand van 106-29 kregen de vrouwen de opdracht alles of niets te gaan spelen. Maar ook die tactiek leverde geen punten op.

De basis voor het bereiken van de kwartfinale werd gelegd in de elfde ronde, van totaal zeventien wedstrijden van twintig spellen. Halverwege de altijd lastige partij tegen Duitsland was de stand gelijk. Daarna begonnen Jet Pasman en Anneke Simons aan een opmerkelijk reeks productieve spellen. Flinterdunne manches werden geboden en vakkundig gemaakt terwijl Marijke van der Pas en Bep Vriend het Duitse paar op de andere tafel volledig onder de duim hielden. Na deze zege van 25-5 moest ook Brazilië er met dezelfde cijfers aan geloven. Titelverdediger Duitsland kwam deze slag niet te boven. Het beëindigde de kwalificatieronde als negende, niet voldoende voor een plaats in de kwartfinale waardoor de kans op prolongatie van het wereldkampioenschap was verkeken.

Zondag begon de kwartfinale voor Nederland catastrofaal; de vermoeidheid van de lange en inspannende voooronde speelde de Nederlandse speelsters parten terwijl de Françaises superieur spel op tafel legden. Na zestien spellen verscheen de ontluisterende stand van 13-70 op het scorebord. Ook de tweede set werd met verlies afgesloten (12-36). Pas in de derde serie recupereerden de Nederlandse vrouwen. Vandaag worden de laatste 32 spellen gespeeld.

Meer over