Slalommers Raich en Rocca lonken naar olympisch goud

Met vertoon van macht hebben de skiërs Benjamin Raich en Giorgio Rocca hun kandidatuur gesteld voor een podiumplaats bij de Olympische Winterspelen van Turijn....

Rocca behield daarmee zijn ongeslagen status op de slalom. Tijdens devierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen wist de skiër wederom alleconcurrenten achter zich te houden. Rocca mocht eerder al in Beaver Creek,Madonna di Campiglio en Kranjska Gora de hoogste trede van het podiumbeklimmen. Hij ontpopt zich zodoende tot topfavoriet voor het olympischgoud in Turijn. Rocca noteerde een eindtijd van 1.39,14. De AmerikaanLigety eindigde als tweede, op 0,60 seconde. Het brons ging naarwereldkampioen Raich: 1.39,92.

Raich had zaterdag na twee manches bijna een halve seconde voorsprongop de Zweed Fredrik Nyberg. De Oostenrijker Stephan Görgl en de Fin KallePalander finishten op de gedeelde derde plaats. De organisatie moest 2miljoen liter water over de piste sproeien om de omstandigheden optimaalte houden.

De reuzenslalom in Adelboden was de laatste in wereldbekerverband voorTurijn. De 27-jarige Tiroler is tweevoudig wereldkampioen (Bormio 2005) enwon dit seizoen ook al de wereldbekerwedstrijd in het Sloveense KranjskaGora. Bij de WK in 2005 won hij bovendien zilver en brons, waardoor Raicheen alleskunner genoemd mag worden. 'Ik ben goed in vorm', stelde deOostenrijker zaterdag nuchter vast. 'Of ik favoriet voor olympisch goudben? Ach, als een Oostenrijkse skiër goed presteert, behoort hij altijdtot de favorieten.'

Zijn landgenote Marlies Schild won zondag voor de derde keer in elfdagen een WB-wedstrijd slalom. Dat gebeurde in de Sloveensewintersportplaats Maribor, waar zaterdag de reuzenslalom wegens de slechteconditie van de piste was afgelast. Schild bleef de Kroatische JanicaKostelic en Therese Borssen uit Zweden voor.

Schild, die voor de twee afdalingen 1.48,33 nodig had, profiteerde vaneen fout van haar 19-jarige landgenote Kathrin Zettel. Het talent stond nade eerste run aan de leiding, maar miste in het begin van de tweedeafdaling een poortje. Kostelic had in Maribor ruim een halve tel meer nodigen moet in de WB-stand nu Schild naast zich dulden. De Oostenrijkseskiester was eind december al succesvol in Lienz, waarna ze op 5 januariook een zege boekte in Zagreb.

Meer over