Slaat Bolt opnieuw toe op de 200 meter?

De 200 meter is het troostnummer voor sprinters. Wie niet snel genoeg is om uit te blinken op de 100 meter wijkt uit naar de dubbele afstand.

Winnaars van de 200 meter vallen bij het grote publiek pas in de smaak als ze ook de 100 meter hebben gewonnen. Als ware sprintkampioenen als Usain Bolt en Carl Lewis de 200 meter de zege opeisen, krijgt het troostonderdeel plotseling allure.

Meterspecialist

Bolt heeft dat op tijd ingezien. Hij leek voorbestemd voor een geslaagde loopbaan als 200 meterspecialist. Als 15-jarige was hij al wereldkampioen bij de junioren. Twee jaar geleden veroverde hij bij de WK zilver achter Tyson Gay, die toen zowel de 100 als de 200 meter won.

Maar zelfs als Bolt op de 200 meter wereldrecords had gelopen, zoals de Amerikaan Michael Johnson, zou hij nooit een publiek fenomeen zijn geweest. Dat is hij dankzij de 100 meter. Zijn oude liefde is nu vooral een tussenstap op weg naar de gouden trilogie, waartoe ook de 4x100 meter behoort.

Uithoudingsvermogen

Zal hij zijn wereldrecord van 19,30 verbeteren? De Jamaicaan verwacht zelf van niet en ook voormalige recordhouder Johnson is sceptisch. Bolt heeft te weinig getraind op uithoudingsvermogen. Tot de WK had hij maar drie keer een 200 meter gelopen, op de WK nu ook al drie keer.

De series won Bolt joggend. Hij heeft beloofd dat hij vanavond voluit gaat. Hij weet dat het maar één keer per jaar echt hoeft om de miljoenen te laten binnenstromen. Zijn sponsor Puma schatte de waarde van de media-aandacht na het wereldrecord op de 100 meter op 80 miljoen euro. Bolt profiteert mee als het vanavond weer raak is.

200 meter: 20.35

Usain Bolt (AP) Beeld
Usain Bolt (AP)
Meer over