Sittardia knokt zich tussen handballen door naar titel

Han Busio..

Van onze handbalmedewerker

SITTARD

Aalsmeer-trainer Peter Tier: 'Ongelooflijk slechte scheidsrechters. Ons hele prachtige seizoen wordt hier naar de bliksem gefloten door een koppel dat alles toelaat wat god verboden heeft en geen enkele grip op de wedstrijd heeft. Sittardia is de ervaren ploeg en heeft daar dus duidelijk van geprofiteerd.'

Sittardia-trainer Bosse Johansson: 'Complimenten aan de scheidsrechters Daems en Van Roy. Zonder hun inbreng waren beide ploegen niet aan handballen toegekomen en hadden we hier niet zoveel doelpunten gezien; 29-22 is een prachtige eindstand.'

De winnaar van de beslissende editie Sittardia - Aalsmeer om het kampioenschap van Nederland?

Aalsmeer was gistermorgen afgereisd zonder zijn belangrijkste speler, topscorer Marco Beers. De geboren Volendammer haakte dinsdag tijdens de training af met een gescheurde enkelband, daarmee de weg voor Sittardia vrijmakend om op kousenvoeten zijn zeventiende landstitel te incasseren.

Sittardia had door zijn surplus aan ervaring met louter handballen kunnen winnen, maar liet het daar vreemd genoeg niet op aankomen. Harold Nusser zette halverwege de eerste helft, bij de stand 7-5, de toon door met een ordinaire vuistslag Aalsmeer-schutter Hölscher te torpederen. Deze vuistslag werd gevolgd door andere aanslagen, waaronder een nieuwe vuistslag, weer afkomstig van Nusser en weer op het gezicht van Hölscher.

De anders zo beheerste Noord-Hollander leek letterlijk uit het veld geslagen, maar revancheerde zich direct na rust met een snel openingsschot: 13-11. In punten uitgedrukt was de averij op dat moment over zijn hoogtepunt heen (Sittardia stond na twintig minuten al op een voorsprong van 11-6), en had Aalsmeer nog serieuze kansen om een derde finaleduel af te dwingen. Beers' vervanger Kooy kwam steeds beter in de wedstrijd en hoekspeler Budding schoorde haast vanuit de achterlijn.

De beslissende zet kwam van Sittardia's meest gerenommeerde speler aller tijden Lambert Schuurs. De Nederlandse record-international, voor een topsporter aardig op leeftijd, onderschepte de bal en scoorde met een break-out 22-17.

Aansluitende stapelden de aardigheidjes aan Sittardise zijde zich op; ondermeer viel er te genieten van een snoeihard schot uit stilstand door Consten en een strafworp met draai om de lengteas door de Zweed Bolevin.

Ook toverde Sittardia wat publiekswisseltjes uit de hoed, zodat het net leek alsof er met behoud van waardigheid was gestreden. Dat was dus niet zo. Het morele gehalte van de finalewedstrijd bleef dramatisch laag, exact de helft van de zestig speelminuten ging bijvoorbeeld verloren aan tijdstraffen.

Sittardia - Aalsmeer deed op geen enkele manier denken aan de voortreffelijke serie die beide teams in 1995 in alle sportiviteit uitvochten, toen ook al voor de landstitel. Zelfs gebruikelijke plichtplegingen, zoals het handje na de wedstrijd, bleven gistermiddag geheel achterwege.

Meer over