Sister Act nu wel heel beladen

Als Jelena Dementjeva verkondigt dat haar service de sleutel naar succes was, moet bij de US Open rekening worden gehouden met de ultieme machtsgreep van de Russische tennisster.

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Nog vier speelsters vechten op Flushing Meadows om de erfenis van de in mei gestopte Justine Henin. De huidige nummer 1 Ivanovic zal na haar vroegtijdige aftocht worden afgelost door Dementjeva, haar landgenote Safina, de Servische Jankovic die afgelopen nacht tegen Bammer speelde of Serena Williams.

Het moet een vreemd idee zijn voor Venus Williams (28) dat uitgerekend zij de weg terug naar de top voor haar twee jaar jongere zus kan versperren. De 17de Sister Act komt voor beide speelsters veel te vroeg. Niet alleen de onderlinge score (8-8) tussen beide zusjes, maar ook hun resultaten op Flushing Meadows zijn nagenoeg identiek.

Serena won haar vier partijen tegen Katarina Bondarenko, Elena Vesnina, Ai Sugiyama en Severine Bremond moeiteloos in twee sets en stond slechts 14 games af. Venus deed het niet voor minder. Ook zij speelde tegen Samantha Stosur, Rossana de los Rios, Alona Bondarenko en Agnieska Radwanska louter tweesetters. Zij verloor 1 game meer dan Serena: 15.

In de statistieken van hun wedstrijden zijn wel enkele afwijkingen te noteren. Venus sloeg al 102 winners, vooral tegen Bondarenko (32) en Radwanska (33). Serena was op dat gebied een tikje zuiniger: slechts 12 tegen Vesnina die vooral zichzelf versloeg.

Beide atletes leunen ook in New York op hun service. De zwaargebouwde Serena traditioneel meer dan de lichtvoetige Venus. Weinig tennissters winnen zo veel punten op hun eerste opslag als Venus en Serena Williams. Bij de US Open is het percentage van Venus over vier partijen: 80, 80, 90 en 77. Serena komt uit op 91, 71, 78 en 89.

Als de US Open nog op gras zou worden gespeeld, had Venus zich ongetwijfeld de favoriete gewaand. Van haar zeven Grand Slamtitels behaalde zij er immers vijf op de grastapijten van Wimbledon, de laatste dit jaar in de finale tegen Serena, die een gevarieerdere verzameling Grand Slamtitels (8) in haar bezit heeft.

Tussen Roland Garros in 2002 en de Australian Open in 2003 behaalde Serena haar ‘Serena Slam’, vier Grand Slamtitels op rij, zij het niet in één jaar. Voor vader Richard Williams moet een stalorder verleidelijk zijn: Venus Wimbledon, Serena de US Open én opnieuw nummer 1 van de wereld.

Meer over