Sire Cipollini houdt van provoceren

De Italiaanse playboy Mario Cipollini beheerst de eerste Tour-ritten. Dankzij twee machtige sprints zit de gele trui stevig om de schouders en een gele broek strak om de billen....

BART JUNGMANN

VEELZEGGEND tafereel op de kade van Rouen zondagochtend: Mario Cipollini verlaat de camper van zijn sponsor en ziet tientallen vrouwen begerig kijken. Hij legt zijn licht geblondeerde manen in de plooi, lacht naar talloze fototoestellen, slaat zijn arm om evenveel schouders, hij gaat de camper weer in, waarna het tafereel zich herhaalt.

Dezelfde dag, ruim vijf uur later, heeft de Leeuwenkoning zijn plaats op de troon in het rondtrekkende Tourrijk ingenomen. Zijn discipelen rekenen in de eerste etappe het ontsnapte trio tijdig in en met een majestueuze krachtsinspanning maakt hij het karwei af.

Zijn voorsprong op de concurrentie is zo groot dat hij in vol ornaat kan juichen. De koersbroek, in de kleuren van de Amerikaanse vlag, komen daardoor mooi in beeld. Om de boete die de organisatie voor die afwijkende kleuren rekent, kan hij slechts lachen. Daar zijn sponsors voor.

Door Cipollini's zege van zondag wordt Chris Boardman als gele-truidrager onttroond. Maar Cipollini zou Cipollini niet zijn als hij met de gele trui genoegen zou nemen. Een dag later wordt er een gele fiets van stal gehaald en een gele koersbroek ingevet. Sire houdt van stijl en provocatie.

Mario Cipollini is een adembenemend gezicht. Cippo of Cippola (ui) komt de perszaal niet binnen, hij maakt zijn entree. Stijlvol fotomodel in de reclame voor de fiets waarop hij rijdt, uitdagend fotomodel in een koffiereclame waarin hij wordt omringd door halfblote vrouwen. Playboy bovendien, toegewijd echtgenoot daarnaast en vooral serieus renner.

Cipollini is in Italië een nationaal figuur, maar niet de populairste coureur, althans nog niet. Dat blijven Gianni Bugno en Claudio Chiappucci. Winnaars hebben een streepje voor in Italië. Cipollini's erelijst is met inmiddels 103 zeges weliswaar lang, maar opzienbarende resultaten ontbreken.

Cipollini werd dan vorig jaar wel Italiaans kampioen, won twee keer Gent-Wevelgem en winnen in Parijs-Tours is natuurlijk niet misselijk, maar een mooie voorjaarsklassieker of een bijzondere Tourtriomf ontbreekt, al is een tweede achtereenvolgende zege (in de gele trui) ook een prestatie.

De dertigjarige Cipollini heeft vorig jaar met trainingsstages in Zuid-Afrika geprobeerd zoveel kracht te winnen dat hij in Milaan-San Remo, zijn lievelingsklassieker, kon winnen. Maar tot nu toe schiet hij nog te kort voor het uitputttende werk.

Dit seizoen dient hij de nieuwe sponsor Saeco ongekend vaak in de massasprint. Hij reeg zeges aaneen in Aragon, Romandië en Trentino. Daarna volgde de Ronde van Italië, waar hij op een roze fiets weliswaar niet de leiderstrui van die kleur veroverde (die was voor ploeggenoot Ivan Gotti), maar wel vijf keer de snelste was in een sprint van het peloton.

Vroeger vierde Cipollini die successen in restaurants en disco's. Nu bleef hij veel thuis. Het echtpaar Cipollini, al twaalf jaar bijeen, kreeg in juni eindelijk zijn zo lang gewenste kind. Vader vierde dat thuis en, als het even kon, op de fiets. De rust deed hem zo goed dat hij eind vorige maand toch besloot aan de Tour mee te doen.

Hij heeft een video-apparaat en bijbehorende cassettes bij zich om 's avonds opnamen van zijn dochter Lucrezia te bekijken. Aan haar draagt hij het geel op en de twee leeuwtjes die de gele-truidrager tot op heden heeft gekregen, zullen straks een mooie plek in de box krijgen.

Cipollini hoeft de banden van afgelegde sprints geen tweede keer te zien. Hij is zelfbewust genoeg om te weten dat hij normaal gesproken de snelste is. Steels en Zabel vreest hij van de rivalen het meest, Blijlevens en Moncassin rekent hij tot de tweede divisie.

De gele-truidrager weet niet hoelang deze Tour gaat duren. Aanvankelijk was Cipollini van plan te vertrekken als de bergen aan de horizon opdoemen. Eigenlijk staat de Vuelta nog op zijn programma. Maar met de ploegleiding wordt nu overlegd of Spanje niet kan worden overgeslagen.

Nu het allemaal zo vlot, wil hij eigenlijk ook wel de afsluitende rondjes over de Champs Elysées rijden. Een overwinning in Parijs zou in kapitalen op de erelijst mogen. Op een gele fiets zal hij het einde niet halen. Maar als het in dat nevenklassement zo goed blijft gaan, dan staat hem ook nog een groene fiets en een groene broek ter beschikking. Zijn broodheren betalen graag de prijs daarvoor.

Bart Jungmann

Meer over