nieuws

Simone Biles doet op balk het kunstje uit haar jeugdjaren en is dolgelukkig met brons

Ze was de oudste Amerikaanse die sinds 1984 de olympische turnarena betrad. Het zou niet uitmaken. Simone Biles (24) werd als buitenaards beschouwd en bezweek onder de druk. Dinsdag had had ze zich opgepept voor de balk en won brons.

Simone Biles tijdens haar balkoefening. Ze kreeg een staande ovatie en won brons. Beeld AFP
Simone Biles tijdens haar balkoefening. Ze kreeg een staande ovatie en won brons.Beeld AFP

Met een afsprong van de balk, die zij sinds haar 12de niet meer had gedaan, beëindigde Simone Biles dinsdag haar olympische optreden in Tokio. De turnster van wie minimaal vier en mogelijk vijf gouden medailles waren verwacht, was vervolgens dolgelukkig met de bronzen medaille.

De Amerikaanse, de meest besproken sportvrouw van de Spelen, maakte zich wat boos over de suggestie dat zij niet tevreden kon zijn over de matige waardering van haar oefeningen. Dat was bezijden haar waarheid, zei ze. ‘Iedereen die zo’n medaille wint, is daar intens gelukkig mee.’

Met het aantreden van Biles voor de balkfinale, het laatste vrouwenonderdeel van Tokio 2020, eindigde het teleurstellende olympische toernooi met de aandacht die vooraf verwacht werd. Er was maar één gezicht dat op de cover van de Olympische Spelen was afgedrukt en dat was het lachende gelaat van de megaster uit Spring, Texas.

De media verdrongen elkaar deze namiddag in de Ariake Arena. Er was een groot deel van de Olympic Family, vips en sponsors, komen opdagen die veel te dicht op elkaar de tribune bij de balk bezette. Hun staande ovatie was voor Biles, die prompt drie camera’s op de neus kreeg. Het tafereel maakte weer eens duidelijk wat voor een enorme druk op deze jonge vrouw lag.

Biles kwam met gemengde gevoelens naar Tokio, zo werd iedereen iets te laat duidelijk. In het voorjaar vertelde zij in interviews dat het nog twaalf weken tot de Spelen was. In werkelijkheid was het tien weken. Maar Biles rekende tot de laatste competitiedag van de Spelen. Dan zou het geleefd worden eindelijk voorbij zijn.

In 2020 was ze zich rotgeschrokken toen het bericht kwam dat de Olympische Spelen uitgesteld werden. Een jaar langer doorgaan zou moeilijk zijn, had ze tegen haar familie gezegd. Haar twijfels betroffen haar leeftijd (‘aan alles komt nu eenmaal een einde’) en de standaard die zij eigenhandig bij de WK van 2019 in Stuttgart had gezet.

Haar niveau was daar zo hoog dat de concurrentie daarbij verbleekte. Met vijf gouden medailles (team, meerkamp, sprong, vloer en balk) vertrok Biles uit Duitsland, maar daarna kwam het besef dat zij eigenlijk niet meer beter kon. En verbeteren, altijd de lat nog hoger leggen, had haar zo ver gebracht in deze sport. Vijf specifieke elementen kregen de naam Biles.

Ze had haar twijfels uitgesproken in interviews: ‘Het is echt wel eng. Zal ik het nog kunnen? Kan ik nog een keer zo goed zijn?’

Biles bleef precies 587 dagen buiten competitie. Ze moest officieel nog strijden voor haar plek in het Amerikaanse kwartet dat in Tokio even de gouden teammedaille zou gaan ophalen. Haar leeftijd, 24, werd compleet genegeerd. Ja, ze was de oudste Amerikaanse die sinds 1984 de olympische turnarena betrad. Het zou niet uitmaken. Biles werd al tijden als buitenaards beschouwd, een speling van de natuur zoals ze eens in de eeuw worden geboren.

In Tokio liep de trein uit de rails. Na de kwalificatie, die op een matige vorm duidde, ging ze in de landenfinale na het eerste onderdeel de kleedkamer in en staakte zij de wedstrijd. Er was, naast de mentale druk waaronder ze was bezweken, een groot turnprobleem. Biles was gedesoriënteerd in de lucht. Ze kon geen draaien en schroeven meer uitvoeren. Ze zou op haar hoofd kunnen landen, daar kwam het benadrukken van het risico voor de mentale en fysieke gezondheid vandaan.

Dinsdag, na de finale op balk, vertelde ze van ‘de connectie tussen lichaam en geest’ die er niet meer was. Dat was pas eng geweest. Ze sprak tweemaal met een sportpsycholoog en kwam dagelijks in de trainingszaal. Uiteindelijk besloot ze op de slotdag aan te treden voor de balk. Biles deed een oefening zonder schroeven. Haar afsprong, een dubbele salto gehoekt, had ze op haar 12de voor het laatst gedaan. ‘Van mijn 13de af heb ik altijd draaien in die sprong gelegd.’

Het brons, achter de Chinese jonkies Guan en Tang (allebei 16 jaar), werd door de Amerikanen toch nog in de statistieken gebruikt. Opeens was er een gecombineerd WK en OS-klassement van de meeste medailles. Biles versloeg daarin wel de Russin Latinina, de vrouw van negen goud op de Olympus. Hun plotse gelijkspel (32-32) werd in Amerikaans voordeel beslecht: 25 om 18 gouden medailles.

Daarmee was het olympisch turnen terug in de groef die de moedige hoofdpersoon in de greppel had geduwd: is Biles de beste uit de geschiedenis?

Meer over