Simone Biles: 1 meter 45, maar een turngrootheid

Ze is zo klein, 1 meter 45, dat ze snel over het hoofd kan worden gezien. Maar na de Olympische Spelen van Rio zal Simone Biles, de Amerikaanse turnster die vijfmaal goud kan veroveren, een veelbesproken grootheid zijn geworden. Dinsdag won ze, met de Amerikaanse ploeg in de landenwedstrijd, haar eerste olympische titel. Vier te gaan in een week tijd.

John Volkers
Simone Biles tijdens de finale dinsdag. Beeld getty
Simone Biles tijdens de finale dinsdag.Beeld getty

Het formaat van haar prestaties kondigt zich al jaren aan. Biles was er direct, als de inslag van een meteoriet was de bijzin die erbij hoorde. Ze was in 2012 te jong voor de Spelen van Londen. Het vaatje dynamiet was daar ook nog niet klaar voor. Een jaar later verknalde ze haar eerste seniorenwedstrijd. Ze moest na een bijna-val van balk en een dreun op de vloer door coach Aimee Boorman uit de strijd worden genomen.

Simone Biles keek zo tegen de senioren op dat ze zichzelf niet was. Haar ouders brachten haar naar een sportpsycholoog, in de Amerikaanse verhoudingen niet zo'n rare stap. Drie weken later werd hun dochter van 16 Amerikaans kampioen allround, de meerkamp over de vier klassieke toestellen (vloer, brug, balk en sprongtafel).

Kilo's, borsten, billen

Weer zes weken later reisde ze met de Amerikaanse ploeg en veteraancoach Martha Karolyi, hier in Rio met 73 aan haar laatste grote karwei bezig, naar België. Ze was in het Sportpaleis aan de ringweg direct een sensatie. Ze verliet Antwerpen met twee wereldtitels, allround en team. Iedereen zag, deze vrouw is een legende in de maak.

In turnen zijn voorspellingen gewaagd. Lichamen kunnen uitgroeien in blessureperiodes. Kilo's gaan dan in de weg zitten. Borsten of billen gaan zich vormen. Bij Biles leek dat allemaal geen probleem. Ze herstelde van een enkeloperatie in 2013. Haar schouder raakte overbelast.

In de herfst van 2014 kwam haar definitieve doorbraak. Biles, klein donker meisje uit Ohio, veroverde in Nanning, het land van de minimeisjes in gymuitrusting, liefst vier wereldtitels en eenmaal zilver (op sprong). Die verrichting dupliceerde zij vorig jaar in Glasgow, met brons in plaats van zilver op sprong.

null Beeld ap
Beeld ap

Verschroeiend energiek

Opmerkelijk is dat zij met haar korte, ervoor geschapen gestalte problemen heeft met de brug met ongelijke liggers. Het geeft de andere turnsters moed dat zij daar Biles, met haar verschroeiend energieke aanpak, tenminste uit de finale kunnen houden. Biles is een Amerikaans succesverhaal. Ze kwam op de cover van het olympische nummer van Time. In 2000 was dat Marion Jones. Daarna volgden Michael Phelps, LeBron James en Ryan Lochte. In 2016 kon het niemand anders zijn dan de 19-jarige vrouw die de hegemonie van de VS in het mondiale turnen met vier jaar zou verlengen. Ze is beter dan olympische allroundkampioenen als Carly Patterson, Nastia Liukin en Gabby Douglas.

Haar kwaliteit wordt verklaard uit haar luchtgevoel. Ze heeft het vermogen te vliegen, te draaien, te schroeven, te salteren en dan toch op de voeten terecht te komen. Ze komt hoger dan hoog, tegen de drie meter, zo overdrijven de Amerikanen haar prestaties graag.

Ze wordt gezien als de definitieve opvolgster van Nadia Comaneci, de Roemeense die in Montreal 1976 driemaal goud veroverde en destijds en als eerste zesmaal de 'perfecte 10' scoorde. Comaneci, tegenwoordig in de VS woonachtig, was nog maar 14jaar oud, toen ze de wereld veroverde. Zij was dun, elegant, een ballerina. Biles is stevig en explosief, exponent van de heersende Amerikaanse aerobics school.

null Beeld getty
Beeld getty

Bijzonder verhaal

Bij een grote sporter hoort, zeker in de Verenigde Staten, een bijzonder verhaal. Simone Biles is een adoptiekind. Haar moeder, Shanon, kon haar en drie andere kinderen niet opvoeden wegens een drugsverslaving. Uiteindelijk gingen de grootouders Nellie en Ron twee dochters opvoeden. De andere twee werden ook in de familie ondergebracht.

De kleine Simone bleek al op 6-jarige leeftijd een meisje dat niet stil kon zitten en haar energie bij de gymclub tentoonspreidde. Haar middelbare school deed ze thuis, om al haar kaarten op turnen te zetten. Sport als uitlaatklep en manier om op te klimmen. Gouden medailles in Rio en contracten met multinationals in de VS zijn er het bewijs van.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over