Update

Sifan Hassan strandt in halve finale 800 meter

Sifan Hassan is er niet in geslaagd de halve finale te halen van de 800 meter. Ze werd in de derde en laatste halve finale vijfde. Dat was onvoldoende voor een finaleplek. Hassan liep een schitterende tijd van 1.58.50. Dat was een seconde sneller dan haar persoonlijke record (1.59.46), maar toch redde Hassan het niet als tijdsnelste in de snelste heat van de dag.

null Beeld epa
Beeld epa

Hassan gebruikt de 800 meter vooral om haar snelheid op te krikken, maar haar progressie op dit nummer is evenzeer opvallend. De voormalige vluchtelinge uit Ethiopië is nog maar drie seconden langzamer dan haar idool Ellen van Langen, die in 1992 olympisch goud veroverde in 1.55,54. Hassan mag in principe volgend jaar ook op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de 800 meter lopen.

In de race van donderdag kon ze goed mee in het veld, maar het ontbrak haar op de laatste 100 meter aan de kracht voor een echte versnelling. De Canadese Melissa Bishop won in 1.57,52, De Wit-Russin Marina Arzamasova werd tweede in 1.57,54. De Keniaanse titelverdedigster Eunice Sum eindige als derde in 1.57,56 en mocht als tijdsnelste door naar de finale.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over