Siemerink weerstaat Rafter in spectaculaire graspartij

Jan Siemerink heeft woensdag in het grastennistoernooi van Halle (Westfalen) een klinkende overwinning behaald. De Rijnsburger stapte de kwartfinale binnen na een spectaculaire zege op de als eerste geplaatste Patrick Rafter....

Van onze sportredactie

Met Siemerink plaatste ook Sjeng Schalken zich bij de laatste acht. Hij bedwong de Spanjaard Oscar Burrieza met 7-6, 6-2. John van Lottum was in de eerste ronde kansloos tegen de Zweed Kulti, 1-6, 1-6.

Siemerink verstoorde de plannen van Rafter om de toppositie van de wereldranglijst over te nemen van de Rus Kafelnikov, die zijn openingspartij in het toernooi van Queen's voor de tweede ronde (na een bye in de eerste) verloor van de Armeniër Sargsian (6-3, 3-6, 3-6). In de dramatische slotfase van de partij liet Rafter vijf matchpoints onbenut. Siemerink kon eindelijk doordrukken na 18-17, al was het dan pas op zijn negende wedstrijdpunt.

Zeker is dat Kafelnikov op de nieuwe lijst van maandag de eerste plaats verliest. Pete Sampras is de grootste kandidaat voor aflossing van de wacht. De Amerikaan won op Queen's met 6-4, 6-7, 6-4 van de Australiër Todd Woodbridge. Bij een nieuwe zege mag Sampras zich weer op de hem vertrouwde tennistroon nestelen.

Kafelnikov begon goed tegen Sargsian. Hij won de eerste set met 6-3 maar raakte daarna op het gladde gras zijn ritme kwijt. Herhaaldelijk gleed hij uit in een poging de bal te achterhalen. De Armeniër ging steeds beter spelen en hield Kafelnikov verder in zijn greep. Vooral de service liet de Rus in de steek. 'Als de opslag op gras niet loopt, kun je het verder vergeten', zei hij nuchter.

Kafelnikov lag niet zo wakker van zijn nederlaag. 'Het doet er niet zoveel toe. Ik kan me nu in de trainingen op Wimbledon voorbereiden. Misschien is dit verlies wel goed voor me. Dat ik de eerste plaats kwijt raak is ook een opluchting voor me.'

In Halle tekende de Duitser Hendrik Dreekmann voor een verrassing door Andrej Medvedev in de eerste ronde uit te schakelen. De verliezend finalist van Roland Garros uit Oekraïne ging met 1-6, 7-5, 4-6 ten onder.

Miriam Oremans stapte in Birmingham de kwartfinale binnen door de Belgische Appelmans met twee keer 6-4 terug te wijzen. Amanda Hopmans stuitte op Cara Black uit Zimbabwe: 6-7, 2-6.

De Australische Jelena Dokic (17) staat er in Birmingham alleen voor. Tijdens haar partij uit de eerste ronde schold haar vader bij herhaling officials uit. De man werd uit het tennispark gezet en later door de politie opgepakt toen hij in beschonken toestand liggend op de openbare weg het verkeer hinderde.

Meer over