WedstrijdverslagFinale Europa League

Sevilla wint Europa League door twee kopgoals Luuk de Jong

De finale van de Europa League was een hoogmis voor Luuk de Jong, een clinic in koppen bovendien. Met twee klassieke kopballen schaarde de spits zich in een rijtje legendarische Nederlanders die twee keer scoorden in een Europese finale voor clubs.

Luuk de Jong knikt knap de 2-1 voor Sevilla binnen, De Jongs tweede kopgoal. Beeld BSR Agency
Luuk de Jong knikt knap de 2-1 voor Sevilla binnen, De Jongs tweede kopgoal.Beeld BSR Agency

Extra fijn voor De Jong was dat zijn club Sevilla de finale tegen Internazionale uit Milaan ook won (3-2) en daarmee de imponerende zegereeks in het tweede Europese toernooi tot zes bekers uitbreidde, na 2006, 2007, 2014, 2015 en 2016. Nooit een finale verloren. Alleen de winnende treffer was van een ander dan De Jong, van zijn Inter-collega Lukaku met name, die de spectaculaire omhaal van Diego Carlos in het eigen doel verlengde, al gunde de UEFA de treffer dan aan Carlos.

Luuk de Jong is een typische kopper. Het is de specialiteit van zijn huis. Soms valt hij een hele tijd niet op in een wedstrijd, maar als er dan iets te koppen valt, is hij van de partij. Aanvallend is hij één van de beste koppers van allemaal, zeggen de kenners. Hij is 1,88 meter lang en heeft een perfecte timing, al dan niet toevallig met een vader die groot was in de volleybalwereld. Hij kan als het ware even hangen in de lucht en de bal krachtig raken, zelfs als hij met beide voeten van de grond is.

Krachtige kopper

Hij gaat ook vol lef de lucht in, wat voor koppen cruciaal is. Hij kan dan nog steeds goed richten en kracht zetten. Hij kan zelfs koppen met de ogen dicht, terwijl hij toch weet waar hij de bal zal raken en waar die zal belanden, alsof hij navigatie in zijn hoofd heeft. Hij liet het al zo vaak zien, bij PSV vooral en ook bij FC Twente. In het buitenland beleefde hij in prestatief opzicht mindere avonturen bij Newcastle United en Borussia Mönchengladbach. Maar ja, eens moest het toch lukken over de grens, nu hij ervaren is en tegen de 30 loopt.

Bij Sevilla, dat hem een jaar geleden aantrok van PSV, is hij een gewaardeerde kracht. Hij speelt veel, maar lang niet altijd in de basisploeg: 35 competitieduels dit seizoen, zes vaak belangrijke doelpunten. Niet overdreven veel. Maar in de finale van vrijdag vindt hij zich terug in de basisploeg van trainer Julen Lopetegui, ten gunste van En-Nesyri. Vaak zat hij in de geweldige reeks van 20 ongeslagen wedstrijden op de bank. Ergens was dat ondanks de puike resultaten onbegrijpelijk, want Sevilla heeft veel spelers met een goede voorzet, en Luuk de Jong is dol op fijne ballen van de flanken.

Enfin, kort na zijn invalbeurt in de halve finale tegen Manchester United scoorde hij met de linkervoet, na een voorzet van routinier Jesus Navas. Dat was al prachtig. Het kon allemaal nog veel mooier, zo bleek op een warme vrijdag in Keulen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Spannend, snel, intens

Sevilla – Internazionale is een spannende, snelle wedstrijd. Intens ook, en moeilijk voor de uitstekende scheidsrechter Danny Makkelie, mede omdat het respect soms ver te zoeken is, althans voor rust. Zo’n trainer als Antonio Conte, van Inter, wordt geprezen om zijn prestaties, maar waarom mag dat allemaal, jezelf zo laten gaan langs de kant? Iedereen opnaaien, met al die rondvliegende aerosolen, bij elke beslissing protesteren. Gedrag dat overslaat op spelers, dat kan toch niet anders.

Inter komt snel op voorsprong dankzij een strafschop van die andere spits, Romelu Lukaku, de Belg met zo’n imponerende staat van dienst. Hij is na een lange sprint met de bal neergelegd door verdediger Diego Carlos. Inter reageert boos omdat Carlos slechts de gele kaart krijgt en geen rood. Ze zullen daarover nog lang napraten in Italië, zeker omdat Carlos later dus de winnende treffer maakt.

Dan is het De Jong-tijd, tussen minuut 12 en 33. Eerst kopt hij vallend in, door na de voorzet van aanvoerder Navas naar de bal te duiken en daarmee voor te kruipen bij Godin, toch één van de meest gerenommeerde verdedigers in het voetbal. Zijn 2-1, want Sevilla speelt officieel thuis, is nog mooier. Bij een vrije trap van Banega maakt De Jong slim een ommetje in het strafschopgebied. Nauwelijks gehinderd door Gagliardini koopt hij diagonaal in. De bal valt na een mooie boog in de hoek. Doelman Handanovic is voltrekt kansloos.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Uniek rijtje

Twee doelpunten in een Europese finale over één wedstrijd. Hij schaart zich daarmee in een rijtje met Johan Cruijff, Marco van Basten, Ruud Gullit, Rob Rensenbrink (twee keer) en Pierre van Hooijdonk. Kort na de 2-1 is het overigens weer gelijk, nu door een kopbal van Godin, met Bastoni en Stefan de Vrij de drie centrale verdedigers van Internazionale. Voor De Vrij, die veel speeltijd bij Oranje zal krijgen door de blessure van De Ligt, is het een vervelende avond, omdat hij op een Super Cup met Lazio na nog nooit een echte prijs heeft gewonnen.

Vijf minuten voor tijd mag Luuk de Jong naar de kant. Het staat dan 3-2 voor Sevilla, met een schitterende verdediger Koundé als één van de besten. En met de winnende treffer die eigenlijk van Lukaku is, maar toch achter de naam van Diego Carlos verschijnt. Luuk de Jong is kapot, fysiek. Maar hij veert op voor het feest. Hij omarmt aanvoerder Navas, die al huilt. Het is feest voor Luuk de Jong, op de mooiste avond van zijn loopbaan.

Meer over