Servisch succes op US Open

Het was een goede dag voor het Servische tennis, vrijdag op de tennisbanen van de US Open in New York....

ANP

Janko Tipsarevic was vrijdag de enige teleurstelling in het Servische kamp. Hij moest in zijn avondwedstrijd tegen de als tweede geplaatste Rafael Nadal opgeven vanwege een ribblessure. De Spanjaard, zelf geplaagd door een peesontsteking in zijn knie, stond toen overigens al met 6-2 6-3 3-2 voor.

De als derde geplaatste Djokovic, verantwoordelijk voor de uitschakeling van Robin Haase in de eerste ronde, had het zwaar tegen de Tsjech Radek Stepanek. De 20-jarige Serv kreeg kramp tijdens het duel, dat bijna vijf uur duurde, maar slaagde er uiteindelijk toch in om te winnen: 6-7 7-6 5-7 7-5 7-6.

Het mannentoernooi verloor vrijdag twee grootheden. Voormalig kampioen Lleyton Hewitt werd van de baan geslagen door de Argentijn Agustin Calleri. De 30-jarige Zuid-Amerikaan sloeg 65 winners en won in vier sets (4-6 6-4 6-4 6-2) van de Australiër, de eerste keer in drie ontmoetingen. Ook veteraan Tim Henman kwam niet verder. De bijna 33-jarige Brit, bezig aan zijn laatste toernooi, verloor van Jo-Wilfried Tsonga uit Frankrijk: 7-6 2-6 7-5 6-4. Henman speelt nog een keer in de Davis Cup, maar beëindigt daarna zijn carrière.

In het vrouwentoernooi waren weinig verrassingen. De als eerste geplaatste Justine Henin had slechts 50 minuten nodig om zich te ontdoen van de Russische qualifier Ekaterina Makarov: 6-0 6-2. Ook de zusters Williams hadden slechts twee sets nodig om de volgende ronde te bereiken. Serena, als achtste geplaatst, versloeg een van de vele Russische deelneemsters, Vera Zonareva, met 6-4 7-6.

Venus, twaalfde op de toernooiranglijst, was veel te sterk voor Alona Bondarenko: 6-1 6-2. De Amerikaanse ontmoet in de volgende ronde het 19-jarige Servische talent Ana Ivanovic, die vrijdag met 6-1 6-3 afrekende met de Russische Vera Doesjevina.

Ivanovic verloor de vorige drie ontmoetingen van de oudste Williams, maar zegt in vorm te zijn. Haar landgenote Jelena Jankovic had wat meer moeite om de volgende ronde te bereiken, maar won uiteindelijk met 4-6 6-2 6-3 van de Franse tiener Alize Cornet.

Meer over