Senegalese VN-functionaris nieuwe secretaris-generaal FIFA

De Senegalese Fatma Samoura is de nieuwe secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA en daarmee verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de bond. Voorzitter Gianni Infantino kwam na een lange zoektocht uit bij de 54-jarige Samoura, die al ruim twintig jaar bij de Verenigde Naties werkt.

Redactie
Fatma Samoura in haar hoedanigheid als VN-diplomate. Beeld afp
Fatma Samoura in haar hoedanigheid als VN-diplomate.Beeld afp

De vrouw uit Senegal werd vrijdag op het FIFA-congres in Mexico-Stad gepresenteerd als nieuwe rechterhand van Infantino, de Zwitser die in februari werd gekozen als opvolger van Sepp Blatter.

'Ze zorgt voor een frisse wind bij de FIFA', zei Infantino. 'We wilden niet iemand van binnenuit en met een verleden bij de FIFA, maar een nieuw gezicht. Mevrouw Samoura is gewend een grote organisatie en grote budgetten te beheren. Zij kan ons helpen de juiste dingen te doen.' Samoura was bij de VN onder meer verantwoordelijk voor het Wereldvoedselprogramma in Djibouti en Kameroen.

In haar nieuwe functie als rechterhand van Infantino wordt Samoura op papier de machtigste persoon binnen de wereldvoetbalorganisatie, schrijft Der Spiegel. Bij de voorlaatste FIFA-vergadering zijn hervormingen doorgevoerd die haar verantwoordelijk maken voor alle inkomsten en operaties van de bond.

Samoura volgt de Duitser Markus Kattner op, die vorig jaar als tijdelijke secretaris-generaal was aangesteld nadat Jérôme Valcke in opspraak was geraakt. De Fransman bleek zich bezig te hebben gehouden met tal van corrupte zaken en werd ontslagen door de FIFA. De ethische commissie heeft Valcke inmiddels voor twaalf jaar geschorst. Blatter en Michel Platini, de mannen die met Valcke tot voor kort de top van de voetbalpiramide vormden, zijn door schorsingen ook van het toneel verdwenen.

Samoura is de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de FIFA. Haar voorgangers waren allemaal mannen uit Europa. 'Het is een eer om deze functie te krijgen', zei de Senegalese. 'Deze rol past perfect bij mij.'

Fatma Samoura Beeld Verenigde Naties
Fatma SamouraBeeld Verenigde Naties

Indonesië weer welkom

Op het FIFA-congres bogen de internationale bestuurders zich ook over andere kwesties. Zo werd Indonesië weer ingelijfd bij de voetbalbond. Het land werd vorig jaar door de FIFA geschorst, omdat de politiek zich bemoeide met de nationale competitie. Onderdeel van de schorsing was dat de nationale ploeg, die toen onder leiding stond van de Nederlandse bondscoach Pieter Huistra, geen internationale wedstrijden mocht spelen en werd uitgesloten van de WK-kwalificatie. Indonesië mocht begin dit jaar ook niet meestemmen in de verkiezing van een nieuwe voorzitter. De schorsing van de landen Koeweit en Benin is voorlopig nog niet opgeheven.

Daarnaast werden Kosovo en Gibraltar toegelaten tot de mondiale voetbalfamilie. De FIFA bestaat daardoor nu uit 211 leden. Kosovo was tien dagen geleden als 55e lid toegelaten tot de Europese voetbalfederatie UEFA. Net als toen uitte de Servische voetbalbond vrijdag in Mexico-Stad grote weerstand tegen de toetreding van Kosovo tot de FIFA. Servië erkent Kosovo niet als onafhankelijke staat, maar desondanks gaf een groot deel van de voetbalwereld groen licht. Tijdens de stemming waren 141 landen voor toetreding van Kosovo, 23 landen stemden tegen. Gibraltar kreeg 172 ja-stemmers, twaalf landen stemden nee.

Het FIFA-congres in Mexico-Stad. Beeld afp
Het FIFA-congres in Mexico-Stad.Beeld afp
Meer over