Scouting manager Froberg heeft het naar zijn zin als coach van Rotterdammers Aanhoudende regen gooit roet in het eten voor Neptunus

Meneer Froberg, ik kan wel aardig honkballen en ik wil graag bij de Braves spelen. Sinds Bill Froberg door de hooggeroemde Atlanta Braves is aangesteld als scouting-coördinator in Europa bekijkt en beoordeelt hij de verzoeken van honkbaltalentjes om voor een contract bij zo ongeveer het sterkste clubteam ter wereld in...

Van onze honkbalmedewerker

Peter Bruin

ROTTERDAM/BUSSUM

Tot een hoger niveau reiken dan de Braves is bijna niet mogelijk. In 1995 werden de World Series tegen de Cleveland Indians winnend afgesloten en vorig jaar kwam de ploeg net tekort tegen de New York Yankees. De Braves is een chique club en dat moet vooral zo blijven. Al jaren houdt het management spelers buiten de deur als zij niet in het clubplaatje passen. Zo werd onlangs wel een beschaafde Australische jongen van amper zestien jaar gecontracteerd. Hij ontving een bonus van een miljoen dollar.

Froberg weet waar hij in Europa naar moet speuren. 'Jongens die hard kunnen lopen en pitchers die met de bal een snelheid halen van meer dan negentig mijl per uur. En als een pitcher dan ook nog links is dan zijn ze daar helemaal weg van.' Een paar jaar geleden attendeerde hij zijn superieuren op de toenmalige Piratesspeler Hofer. Van hem werden homeruns verwacht maar die kwamen er te weinig en na twee jaar Rookie Leaque mocht Hofer vertrekken.

De bazen in Atlanta verwachten van Froberg een scherp oog voor talent, analytisch vermogen en een heldere visie. Een onjuiste taxatie kan al gauw een kostbare misser tot gevolg hebben. Vooral omdat de begroting pas naar 48 miljoen dollar per jaar is teruggevoerd. Nog erger is dat bij de geringste vorm van onoplettendheid de nooit versagende concurrentie een cadeautje van miljoenen dollars in de schoot krijgt geworpen. Froberg moet dus altijd op scherp staan.

Zoals hij dat ook bij Neptunus doet. Want behalve scouting-coördinator bij de Braves is Froberg (39) coach bij Neptunus. Begin dit jaar werd hij aangetrokken als coach onder 'fieldmanager' Jan Collins. Na vier jaar Quick een hele verademing voor Froberg. De laatste anderhalf jaar mag gerust een ramp worden genoemd. Vanwege het financiële wanbeleid, waarvoor nog afbetalingsregelingen met spelers die allang zijn vertrokken, moeten worden ontworpen, werden ook van Froberg flinke offers gevraagd.

Daarentegen is bij Neptunus alles goed georganiseerd. 'Hier ben ik alleen met honkbalzaken bezig.' En Froberg kan het goed met Collins vinden. 'We hebben over veel dingen dezelfde visie. Dan is het leuk dat je met zo iemand kunt praten'.

Het pinksterweekeinde leverde voor Collins en Froberg ook weer voldoende gespreksstof op. Zo zullen ze zich samen kunnen afvragen waarom drie ontmoetingen tegen HCAW maar twee winstpunten hebben opgeleverd en hoe, na drie veldverwijzingen, de tucht kan worden hersteld. Zo kon Balentina niet nalaten te applaudiseren na een arbitrale terechtwijzing, Jaarsma schold hoofdscheidsrechter Bergkamp uit en Kohl leek door het dolle heen, wilde Bergkamp te lijf gaan, maar kon door Balentina in bedwang worden gehouden.

Na afloop van het met 2-0 verloren duel vonden de Neptunusspelers ten onrechte dat het arbitrale trio verantwoordelijk was voor de nederlaag. Bij het ingaan van de achtste innings en een 2-0 achterstand mikte Brauckmiller de bal voor een drie-punts homerun over de omheining. Omdat het was gaan regenen werd het duel onderbroken en omdat het na ruim een uur nog druppelde besloten de arbiters dat er niet verder werd gespeeld. Omdat de drie punten van Neptunus waren gescoord in de niet voltooide achtste innings werd de eindscore vastgesteld op de stand die na zeven innings was bereikt.

De 5-4 nederlaag van een dag eerder kwam tot stand na een interessant duel tussen de pitchers Cordemans en Lobbezoo. Enkele weken geleden zijn ze uit Amerika teruggekeerd nadat ze een jaar lang samen hadden gespeeld op het Indian River Community College en daar de besten van tien pitchers bleken te zijn. Nu verloor Cordemans de strijd op punten. Zijn sterkste wapen, de fastball, liep niet lekker en bij een 2-4 achterstand mocht hij inrukken.

Cordemans koestert nog een kleine hoop dat in juni een Amerikaanse club zich voor hem meldt. Froberg gelooft er niet in. 'Ik hoop het voor hem maar ik denk dat hij weinig kans maakt. Cordemans is 22 jaar. In Amerika hebben ze een hoop pitchers die net zo goed zijn als Cordemans en ook nog een paar jaar jonger zijn. Dan kun je wel nagaan wie ze kiezen.'

Zoals alle scouts droomt ook Froberg van het inzicht en geluk van zijn collega Giovanni Viceisza die in 1993 op Curaçao de toen 15-jarige Andruw Jones namens de Braves een contractje aanbood. Vorig jaar maakte Jones zijn debuut in de Major Leaue en zorgde tijdens de World Series tegen de Yankees voor veel opzien met een handvol homeruns en fraaie staaltjes verdedigen.

Jones is nu onbetaalbaar en Viceisza heeft als dank voor zijn inzicht een aantrekkelijke bonus ontvangen.

Meer over