Scorende debutanten wijzen Oranje de weg

De Nederlandse hockeyers hebben het interlandjaar afgesloten met een simpele overwinning. Ook zonder coryfeeën als Delmee en Taekema versloeg de ploeg van Roelant Oltmans zonder veel problemen Engeland, dat bij het WK verrassend als vijfde eindigde....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Drie nieuwelingen liet de bondscoach opdraven in het duel dat op het knusse veld van tweedeklasser Hilversum werd afgewerkt. Twee van hen, Wouter Jolie en Roderik Huber, gaven hun debuut extra glans door te scoren. De derde was Constantijn Jonker.

Vooral Jolie speelde als laatste man een uitstekende partij. De jonge Bloemendaler, klein van stuk maar uiterst parmantig, dirigeerde de defensie alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Hij lijkt zonder meer een aanwinst voor de nationale selectie.

Nederland begon gisteravond onwennig en beleefde in het eerste kwartier een paar benauwde momenten. Doelman Guus Vogels moest zelfs een strafbal van Richard Mantell stoppen om een achterstand te voorkomen.

Kort daarop opende Jolie de score door uit de eerste strafcorner via doelman Nick Brothers hard raak te slaan. Matthijs Brouwer, met een tip-in na een fraaie actie van Timme Hoyng, en Huber, uit een strafcornervariant, bepaalden de ruststand op 3-0. Kort na de hervatting scoorde Ben Hawes tegen.

Het Nederlands team speelde dit jaar 28 interlands. Daarvan werden er 18 gewonnen en slechts 3 verloren (doelsaldo: 86-45). In confrontaties met de toplanden bleef de ploeg zelfs ongeslagen: twee overwinningen en twee gelijke spelen tegen wereldkampioen Duitsland, twee zeges en een remise tegen Australië en Spanje, de nummers 2 en 3 van het WK.

Hoofdprijzen oogstte Nederland in de toernooien om de Azlan Shah Cup, de Champions Trophy en in de Hamburg Masters. Maar na een indrukwekkende serie van 19 wedstrijden zonder nederlaag ging het uitgerekend in de openingswedstrijd van het WK mis. Van Zuid-Korea werd verrassend met 3-2 verloren.

Die nederlaag, in combinatie met een gelijkspel drie dagen later tegen Duitsland, hield de ploeg in Mönchengladbach uit de halve finales. Vervolgens verloor de ploeg van Oltmans nog van Pakistan en werd het belangrijkste toernooi van het jaar met een ondermaatse zevende plaats afgesloten.

Die teleurstellende uitkomst is de afgelopen weken uitvoerig geëvalueerd. De statistieken toonden aan dat Nederland bij het WK in nagenoeg alle opzichten beter presteerde dan bij de Champions Trophy in Terrassa. Alleen werden in Mönchengladbach de kansen onvoldoende benut.

Coach en spelers hebben daaruit de conclusie getrokken dat het mislukte WK een bedrijfsongeval is geweest en dat de ingeslagen weg de juiste was. Oltmans ziet daarom geen noodzaak zijn aanpak rigoureus te wijzigen. Wel vindt hij dat zijn team ‘wat zakelijker’ moet gaan hockeyen en krijgen de spelers een meer op de persoon toegesneden programma voorgeschoteld. ‘We gaan nog meer maatwerk leveren.’

Op weg naar het EK, dat half augustus in Manchester wordt gehouden, heeft de bondscoach geen grote veranderingen aangebracht in de voorlopige selectie, die vorige week voor het eerst bijeenkwam. Taeke Taekema (voet) en Karel Klaver (knie) ontbreken wegens blessures, Sander van der Weide heeft (tijdelijk?) een punt gezet achter zijn interlandcarrière.

Van de vier spelers die hun rentree maakten in de selectie, is Rob Derikx de opvallendste. De 24-jarige middenvelder van SCHC, die in Hilversum zijn 126ste interlands speelde, bleef vorig jaar in Leipzig gedurende de gehele EK-finale tegen Spanje op de bank en werd daarna niet meer opgeroepen. Tegen Engeland verving hij Delmee centraal op het middenveld. Drie jonge stagespelers, Huber (21, Amsterdam), Jolie (21, Bloemendaal) en Jonker (19, Kampong), heeft Oltmans bij de groep gehaald om de routiniers scherp te houden. Dat lukte ze gisteren aardig.

Van de 22 geselecteerden vallen er volgende maand 4 af. Met 18 man reist de nationale selectie half januari naar Nieuw-Zeeland en Australië, waar in drie weken zeven oefeninterlands worden gespeeld.

De voorbereiding op het EK in Manchester, waar behalve een titel ook drie olympische startbewijzen te verdienen zijn, vindt verder voornamelijk in Nederland plaats. Wel gaat de ploeg in juli een week naar Peking om de olympische werkomstandigheden te verkennen.

Meer over