'Schumacher kan alleen met zijn ogen knipperen'

Over de exacte situatie van Michael Schumacher is weinig bekend sinds hij begin september het ziekenhuis verliet in Lausanne. De Formule 1-legende zou thuis in Zwitserland revalideren van het ski-ongeluk waarbij hij in december vorig jaar zwaargewond raakte. Toen een vriend dinsdag een pessimistisch boekje opendeed over de situatie van 'Schumi', was dat daarom meteen groot nieuws.

Michael Schumacher in 2010. Beeld belga
Michael Schumacher in 2010.Beeld belga

Philippe Streiff, een goede vriend van Schumacher, schetste in een interview met het Franse radiostation Europe 1 een somber beeld van de staat waarin de oud-coureur zich bevindt. Schumacher, die bij het ongeluk schedeltrauma opliep en ruim een half jaar in coma lag, is volgens Streiff nog altijd geheel verlamd, zit in een rolstoel, lijdt aan zwaar geheugenverlies en kan alleen communiceren met zijn ogen. Het zou betekenen dat Schumacher weinig progressie heeft geboekt sinds hij het ziekenhuis in Lausanne verliet.

Streiff, die zelf sinds 1989 in een rolstoel zit vanwege een ongeluk tijdens een testrit in een Formule 1-auto, zei verder dat Schumacher permanent wordt bijgestaan door zijn vrouw Corinna. Ook staat er een medisch team van vijftien man dag en nacht voor hem klaar.

'Je zou kunnen zeggen dat het goed gaat met hem, maar dat is relatief', aldus de Fransman in het radioprogramma. 'Omdat hij niet kan praten, is het moeilijk in te schatten. Het feit dat hij in het bijzijn van zijn familie kan revalideren, zal hem misschien helpen sneller te herstellen. Maar dat wordt toch heel moeilijk.'

Of Streiff (59) zelf recent bij Schumacher op bezoek is geweest, wordt niet duidelijk uit het interview. Wel bezocht hij Schumacher toen de Duitser nog op de intensive care lag in het ziekenhuis in Grenoble, kort na het ongeluk.

Schumacher als Ferarri-coureur in 2006. Beeld reuters
Schumacher als Ferarri-coureur in 2006.Beeld reuters
Philippe Streiff praat met journalisten terwijl hij onderweg is naar het ziekenhuis in Grenoble waar Michael Schumacher ligt, enkele dagen na het ski-ongeluk van de Duitser. Beeld afp
Philippe Streiff praat met journalisten terwijl hij onderweg is naar het ziekenhuis in Grenoble waar Michael Schumacher ligt, enkele dagen na het ski-ongeluk van de Duitser.Beeld afp

Bianchi

Terloops ging Streiff tijdens het interview ook nog in op de situatie van Jules Bianchi, de Formule 1-coureur die in coma ligt sinds zijn zware crash tijdens de grand prix van Japan zes weken geleden. 'De situatie is zeer, zeer zorgelijk', zei hij.

Volgens Streiff is de situatie van Bianchi ernstiger dan die van Schumacher. Hij verwacht niet dat zijn landgenoot snel uit zijn coma zal ontwaken.

Jules Bianchi. Beeld reuters
Jules Bianchi.Beeld reuters

Revalidatie

Schumacher ontwaakte in juni uit zijn coma. Artsen benadrukten toen meteen dat hij een lange revalidatieperiode tegemoet kon zien. Eind oktober zei een arts die Schumacher behandelt dat het herstel van de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 tussen 'de één en drie jaar kan duren'. Volgens de arts herstelt de racecoureur wel onder ideale omstandigheden.

De voormalig teambaas van Schumacher bij Ferrari, Jean Todt, zei eerder in oktober dat de 45-jarige Duitser op termijn 'een relatief normaal leven kan gaan leiden'.

Fans staan met een Ferrari-spandoek voor Schumacher bij het ziekenhuis in Grenoble. Beeld reuters
Fans staan met een Ferrari-spandoek voor Schumacher bij het ziekenhuis in Grenoble.Beeld reuters
Meer over