Schultz hervindt spelvreugde al fietsend

Het gemak waarmee ze zich in de eerste ronde in Parijs van haar opponente dreigde te ontdoen, kwam voor Brenda Schultz als een dermate grote verrassing dat ze ineens drie dubbele fouten in een game sloeg en zichzelf onnodig overwerk bezorgde....

Van onze verslaggever

PARIJS

Met 6-3, 7-5 verloste Schultz zich van de Tsjechische Cenkova, die welhaast gefrustreerd de baan verliet na het bombardement dat ze te verduren had gehad. Niemand in het vrouwencircuit legt zoveel kracht in haar slagen als Brenda Schultz, zij het dat dat geweld niet altijd gepaard gaat met precisie. Ook gisteren op Roland Garros produceerde ze weer een flink aantal afzwaaiers.

De verklaring school volgens Schultz in het feit dat ze tien dagen niet een racket had aangeraakt, het gevolg van een spierblessure die ze in Berlijn opliep. De gedwongen pauze had weliswaar haar spelritme licht geschaad, maar de spelvreugde bevorderd. 'Ik ben lekker tien dagen in Amsterdam geweest. Beetje fietsen, beetje wandelen in het Vondelpark en nu sta ik lekker fris op de baan.'

Terwijl Schultz rekening hield met een moeilijke eerste ronde, kende de ouverture op Roland Garros voor haar een onverwacht voortvarend verloop. Voor ze het wist stond het 6-3, 5-2 en dat was schrikken natuurlijk. 'Ik werd er gewoon zenuwachtig van. Een paar dagen terug wist ik nog niet eens zeker of ik hier kon spelen en dan ineens blijkt dat je makkelijk staat te winnen.' Pas bij 5-5 hervond ze het ritme.

Dank was Schultz naar eigen zeggen verschuldigd aan Chris Verna, een 'kraker' uit Florida die haar al twee jaar medisch behandelt en die de in Berlijn opgelopen blessure wonderlijk snel heeft doen genezen. Hoewel Schultz dinsdag nog enige pijn voelde, mag niets volgens haar een mooi avontuur in Parijs in de weg staan. 'Volgens Verna kan ik vrijuit spelen, ik loop geen risico's.'

Zo opgewekt konden Miriam Oremans en Kristie Boogert niet de balans opmaken. Oremans, die dit seizoen slechts aan haar zeges in de Fed Cup op Amerika goeie herinneringen overhield, werd uitgeschakeld door de Française Ghirardi-Rubbi: 6-2, 2-6, 3-6. Een jaar geleden gunde Oremans dezelfde opponente in de eerste ronde slechts drie games. 'Maar ja, dat was vorig jaar. Op dit moment zit ik gewoon in een mentale dip', zei ze.

Boogert, die in Parijs haar rentree maakte in het profcircuit na een maandenlang afwezigheid vanwege de ziekte van Pfeiffer, moest haar meerder erkennen in de Argentijnse Labat: 7-5, 6-0. Maar die uitslag was uiteraard aanmerkelijk minder sensationeel dan de eliminatie van Anke Huber, de nummer acht van de plaatsingslijst. De Duitse verloor met 6-3, 4-6, 6-3 van de Amerikaanse Kimberley Po.

Minstens zo opzienbarend was in het mannentoernooi de uitschakeling van Goran Ivanisevic. De Kroaat, vierde op de lijst van beschermde spelers, moest na vier sets zijn meerdere erkennen in de Zweed Magnus Gustafsson: 6-4, 3-6, 6-7, 3-6.

Meer over