Schuldbekentenissen in corruptieschandaal FIFA

Vier mensen die betrokken zijn bij het schandaal bij wereldvoetbalbond FIFA dat vandaag aan het licht kwam hebben schuld bekend en werken mee aan het onderzoek. Hun schuldbekentenissen werden woensdag openbaar gemaakt door de Amerikaanse autoriteiten.

null Beeld AP
Beeld AP

Het gaat om Chuck Blazer, die bijna twintig jaar de hoogstgeplaatste Amerikaan binnen de FIFA was. Blazer stak jarenlang miljoenen euro's aan marketingcommissies in eigen zak. Ook ontdook hij belastingen. Sinds hij de voetbalbond in 2013 verliet werkt hij als getuige mee aan het onderzoek van de FBI.

De anderen die schuld bekenden zijn Daryan en Daryll Warner, de zoons van voormalig FIFA-topman Jack Warner uit Trinidad en Tobago. Ook Jose Hawilla, een bestuurder van sportmarketingbureau Traffic Sports, heeft schuld bekend. Hawilla doet afstand van omgerekend ruim 138 miljoen euro.

De vier verdachten kunnen maximaal twintig jaar cel krijgen voor hun rol in het schandaal, zeggen Amerikaanse bronnen.

De zaak kwam woensdagochtend aan het licht met de arrestatie in Zwitserland van zes FIFA-officials. De zes, die voor een FIFA-congres in Zürich waren, werden op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt en worden uitgeleverd.

Onder de aangeklaagden zijn twee vicevoorzitters van de FIFA, Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo. De twee zitten ook in het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond. Ook twee oud-leden uit dat comité, Jack Warner en Nicolás Leoz, zijn aangeklaagd.
De Zwitserse justitie heeft inmiddels zelf ook een onderzoek geopend naar malversaties, waaronder wanbeheer en witwassen, rond de toewijzingen van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. De politie is het hoofdkantoor van de FIFA binnengevallen en heeft daar computers en documenten in beslag genomen. Tien leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond, die in 2010 stemden over de toewijzing van de eindtoernooien van 2018 en 2022, worden ondervraagd.

Volgens de Zwitsers staan de twee onderzoeken los van elkaar, maar werken de autoriteiten in beide landen wel samen.

Meer over