Schippers zelfverzekerd: Record bewaar ik voor de finale

Met groots machtsvertoon kwalificeerde Dafne Schippers zich woensdag voor de halve finales van de 200 meter. De winnares van het zilver op de 100 meter verbaasde zichzelf opnieuw op de WK in Peking. Ze hoefde bij lange na niet voluit te gaan om haar serie met speels gemak te winnen (22,58). ,,Het ging inderdaad veel makkelijk dan verwacht'', erkende ze vlak na haar geslaagde race.

null Beeld epa
Beeld epa

Schippers bleef ruim een halve seconde verwijderd van haar eigen Nederlands record (22,03). ,,Maar ik denk dat een record er wel in zit. Dat moeten we maar voor de finale bewaren'', klonk het zelfverzekerd uit de mond van de snelste Nederlandse sprintster ooit. Voor de eindstrijd van vrijdag staan donderdag eerst nog de halve finales op het programma.

Schippers blaakt kennelijk van zelfvertrouwen na haar prachtige prestatie op de 100 meter. De nummer twee van het koningsnummer op het WK vertelde dat de 200 meter nog beter op haar lijf is geschreven. ,,Normaal gesproken wel'', lachte ze. Schippers geldt op de 200 meter ook als voorname kandidate voor het goud. Met de Jamaicaanse titelverdediger Shelly-Ann Fraser-Pryce en de Amerikaanse olympische kampioene Allyson Felix hebben twee belangrijke kandidaten voor een medaille zich al teruggetrokken.

Schippers leek in de series nog een geduchte concurrent te verliezen. De Jamaicaanse topatlete Veronica Campbell-Brown veranderde tijdens haar race van baan, maar werd uiteindelijk niet gekwalificeerd. De internationale atletiekfederatie oordeelde dat haar merkwaardige actie niet in strijd met de reglementen was.

Schippers liep de vijfde tijd van alle zeven series, achter de Britse Dina Asher-Smith (22,22), Amerikaanse Candyce McGrone (22,45), Sherone Simpson uit Jamaica (22,52) en de Bulgaarse Ivet Lalova-Collio (22,54). Die prestatie vertelde weinig omdat ze niet voluit ging. ,,Ik keek nog wel even om me heen, want je wilt niet dat er drie anderen voorbij komen. Dat zou nogal lullig zijn'', stelde de atlete die niet schijnt te beseffen wat ze losmaakt in Nederland. ,,Gelukkig is de wifi in het hotel slecht, zodat ik niet alles meekrijg van wat er over me geschreven wordt. Ik heb wat gefotografeerd en lekker gekletst met anderen. Ik weet wel dat er al gespeculeerd wordt over de financiële waarde van deze prestaties, maar daar ben ik echt nog helemaal niet mee bezig.''

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over