Update

Schippers verrast zichzelf met nationaal record

Dafne Schippers kan met zelfvertrouwen uitzien naar de WK atletiek, volgende maand in Peking. Zes weken na haar besluit de zevenkamp te verruilen voor de sprint, sloot ze een reeks van vier Diamond Leagues af met een prestigieuze zege. Ze won zaterdag de 100 meter in het olympisch stadion van Londen in een nationaal record: 10,92.

Dafne Schippers zegeviert in Londen met een nieuw persoonlijk record op de 100 meter. Beeld getty
Dafne Schippers zegeviert in Londen met een nieuw persoonlijk record op de 100 meter.Beeld getty

Schippers versloeg verschillende wereldtoppers, onder wie Murielle Ahouré (Ivoorkust) en de Nigeriaanse Blessing Okagbare. In het laatste deel van de race maakte ze haar matige start op vloeiende en ontspannen wijze goed. Ze raasde langs haar ervaren opponenten alsof ze nooit anders heeft gedaan. Okagbare en Ahouré staan op de seizoensranglijst derde en vierde met 10,80 en 10,81.

Dat de overwinning voor haar als een verrassing kwam, bleek alleen uit haar verbaasde blik na de streep. Haar ogen straalden ongeloof uit. Ze wist zichzelf even geen houding te geven in het imposante stadion, waar ze tijdens de Spelen van 2012 als zevenkampster beslag legde op de elfde plaats. Ahouré en Okagbare eindigden in datzelfde toernooi als zevende en achtste op de olympische 100 meter.

Steeds dichterbij

'Wow, winnen in DL Londen', reageerde ze op Twitter. 'Met genoeg verbeteringsmogelijkheden!' Het probleem zit niet in haar reactietijd na het startschot: ze was nauwelijks langzamer dan haar belangrijkste concurrenten. De tijdwinst moet ze zien te behalen in de eerste passen. 'Ik werk er hard aan. Ik zit er nog een beetje achter bij de start, maar ik kom wel steeds dichterbij', zei ze tegen de NOS.

Dat Dafne Schippers nog harder kan, lijkt nu vanzelfsprekend. In Londen liep ze dit weekeinde bijna net zo snel als afgelopen april in Florida, waar ze met een forse rugwind van 3.9 meter per seconde voor het eerst onder de 11 seconden dook: 10,90. Zaterdag was de rugwind verwaarloosbaar: 0.1.

Schippers is niet alleen snel. Ze loopt vooral sterk op belangrijke momenten. Bij de EK atletiek, vorige zomer, en bij de EK indoor, afgelopen maart, bleek ze in staat persoonlijke records te lopen in finales. In Londen liet de drievoudig Europees kampioene zich ook opzwepen door de druk. Ze liep 10,99 in de halve finale, op dat moment haar op een na snelste legale tijd ooit. Het vormde de opmaat voor een nog betere race.

null Beeld getty
Beeld getty

Veelbelovend

De prestaties in de vier Diamond Leagues beloven veel voor de WK atletiek. De 23-jarige atlete werd elke wedstrijd beter. Ze opende de maand met een vierde plaats op de 100 meter van Parijs en legde vervolgens in Lausanne en Monaco beslag op het zilver op de 200 meter. Op de seizoensranglijst staat ze achtste op de 100 meter en derde op de dubbele sprint.

Ook de Nederlandse estafetteploeg profiteert van haar snelheid. Onder aanvoering van Schippers liep het viertal vrijdagavond 42,69. Alleen diverse Amerikaanse ploegen, Jamaica en Oekraïne zijn dit jaar sneller geweest. Het was de derde tijd ooit voor de Nederlandse vrouwen. Het Nederlandse record staat op 42,40.

Schippers was in Londen niet de enige Nederlandse atlete die opviel. Sifan Hassan eindigde op de 800 meter in 1.59,46 als tweede achter de Keniaanse wereldkampioene Eunice Sum.

Ze leek volledig hersteld van de toptijd die ze vorige week in Monaco liep op haar favoriete afstand, de 1.500 meter. Achter de nieuwe wereldrecordhouder Genzebe Dibaba (3.50.07) kwam ze tot 3.56,05.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

Bolt rekent in Londen af met twijfel

De gave is hem niet ontglipt. Zeven jaar nadat Usain Bolt op de 100 meter voor het eerst onder de 10 seconden is gedoken, lukte dat opnieuw. Tweemaal maar liefst. Met 9,87 in de halve finale en een identieke tijd in de finale in Londen rekende de wereldrecordhouder af met de twijfel. De zijne en die van de buitenwereld. Bolt kwam naar Londen met een prestatielijst om somber van te worden. Niet eenmaal was hij op de 100 meter onder de 10 seconden gedoken, of onder de 20 seconden op de 200 meter. Was hij het verleerd? Die oneerbiedige vraag klonk vaak. De gedachte werd gevoed door de topprestaties van Justin Gatlin, de controversiële Amerikaan die sinds 2013 ongeslagen is op de 100 en 200 meter. Gatlin was vanwege zijn dopingverleden niet uitgenodigd in Londen. Toch leek het ondenkbare mogelijk. In het stadion waar Bolt drie olympische titels bemachtigde, zou zijn ondergang worden ingeluid. Het gebeurde niet. In de halve finale liep Bolt opmerkelijk ontspannen naar 9,87. In de finale kostte het hem moeite die prestatie te herhalen. Hij ging voluit tot de eindstreep en reageerde teleurgesteld toen de inspanning niet resulteerde in een snellere tijd. Al snel kreeg opluchting de overhand. Gatlin mag dan de snelste van het seizoen zijn (vier maal 9,7), Bolt is volgende maand niet kansloos bij de WK atletiek in Peking.

Meer over