Schippers raast na tropische storm naar toptijd op 200 m

Dafne Schippers is haar olympische seizoen begonnen met een razendsnelle tijd op de 200 meter. Bij een trainingswedstrijd in Gainesville, Florida, liep ze 22,25. Ze was nooit eerder zo snel in een openingswedstrijd.

Beeld anp

Er zijn altijd maar heel weinig atletes die zelfs in een heel seizoen sneller lopen dan deze tijd. Soms zijn het er drie, soms vier, zelden vijf. Schippers liep in Florida kort na een tropische regenbui.

De wereldkampioene 200 meter (persoonlijk record 21,63) sloot met de race een geslaagd verblijf van vijf weken af in Amerika. Na haar tweede plaats op de 60 meter bij de WK indoor in Portland verkaste ze naar Bradenton, Florida.

Daar bereidde ze zich in de warmte met twaalf andere Nederlandse topatleten voor op de komende drukke maanden. Naast de Olympische Spelen staan ook de EK atletiek in Amsterdam en diverse Diamond Leagues op haar programma. Gezien haar toptijd op de 200 meter kan Schippers met vertrouwen uitzien naar internationale confrontaties. Die beginnen over twee weken in Doha, waar ze een 100 meter loopt bij de Diamond League.

Een van haar concurrenten daar is olympisch kampioene 200 meter Allyson Felix, vermoedelijk haar belangrijkste rivaal op de 200 meter in Rio de Janeiro. Daarna loopt Schippers tot aan de EK atletiek afwisselend 100 en 200 meters: in Hengelo bij de FBK Games, in het Amerikaanse Eugene, en verder in Birmingham en in Oslo.

Schippers is van plan in Amsterdam, begin juli, alleen de 100 meter en de 4x100 meter estafette te lopen. Een dubbel programma zou te zwaar zijn. In Rio de Janeiro is ze wel van plan op beide sprintafstanden en de estafette uit te komen.

Ook andere Nederlandse atleten presteerden opvallend goed in Gainesville. Meerkampster Nadine Visser kwam op de 100 meter horden tot 12,89. Daarmee evenaarde ze bijna haar persoonlijke record van vorig jaar: 12,81.

Visser mag in Rio de Janeiro meedoen aan het hordenlopen, maar geeft waarschijnlijk de voorkeur aan de zevenkamp. Op dat onderdeel eindigde ze vorig jaar bij de WK atletiek in Peking als achtste. Ook Visser maakt deel uit van de estafetteploeg.

Meer over