Schippers in zak en as na teleurstellende 100 meter

Dafne Schippers verdween zaterdagnacht spoorslags in de Braziliaanse nacht om haar wanhoop over haar mislukte 100 meter te verwerken. Olympisch kampioen wordt ze misschien nog, woensdag op de 200 meter. Maar de snelste vrouw op aarde mag ze zich voorlopig niet noemen. Die eretitel is voor de Jamaicaanse Elaine Thompson.

Mark van Driel
Dafne Schippers (L) wordt vijfde op de 100 meter. Beeld anp
Dafne Schippers (L) wordt vijfde op de 100 meter.Beeld anp

Schippers liet een reeks raadsels achter nadat ze was blijven steken op de vijfde plaats, in 10,90. Dat had ze grotendeels te wijten aan haar spontane opmerking over 'fysieke problemen' die zij noch haar coach Bart Bennema wilde benoemen 'om de concurrentie niet wijzer te maken'. De NOS berichtte zondagavond dat het lichte liesblessure betreft.

De coach onthulde na de finale slechts dat Schippers tijdens een training, vermoedelijk op woensdag, een acute klacht opliep die hij als zeer bedreigend ervoer. Zijn eerst gedachte was: 'We kunnen naar huis.' Dat bleek mee te vallen, volgens Bennema mede door de taaiheid die Schippers als zevenkampster heeft ontwikkeld. Pijn accepteert ze als een risico van het vak.

Dafne Schippers eindigt als vijfde op de 100 meter. Beeld anp
Dafne Schippers eindigt als vijfde op de 100 meter.Beeld anp

Wervelkolom

Na twee dagen van intensieve behandelingen liep ze de finale volgens de coach zelfs zonder klachten. Dat betekent niet dat ze topfit was. Bij een topsporter veroorzaakt een acute klacht onzekerheid. Het vanzelfsprekende vertrouwen in het eigen lichaam is weg. Daar heeft de fijne motoriek, waar in de aanloop naar titeltoernooien maandenlang wordt geschaafd, onder te lijden. Het kost tijd om die terug te vinden. Dat kan fataal zijn als honderdsten van seconden de uitslag van een race bepalen.

'Als er fysiek iets gebeurt, betekent het dat je coördinatief net even anders bent', zei Bennema. Vooral de start, toch al het moeilijkste onderdeel van haar 100 meter, bezorgde Schippers problemen. Dat had ook effect op haar pieksnelheid. Ze slaagde er niet in om haar achterstand ongedaan te maken, zoals vorig jaar bij de WK atletiek. Daar eindigde ze als tweede in haar persoonlijke record van 10,81.

De hoge verwachtingen rondom Schippers ontstonden niet alleen door die race. Sinds ze koos voor de sprint is ze in nagenoeg al haar races als eerste of twee geëindigd. Bovendien verbetert ze zichzelf vaak in races om de belangrijkste medailles. Dat mislukte in de finale, die Thompson won in 10,71. Dat is de beste tijd ooit gelopen in een olympische eindstrijd.

Die tijd was vermoedelijk zelfs te snel geweest voor Schippers als ze volledig fit van start was gegaan. Ze heeft haar beste tijd nog nooit verbeterd met meer dan eentiende seconde. Misschien was ze zonder blessure wel Tori Bowie (tweede in 10,83) of tweevoudig kampioen Shelly-Ann Fraser-Pryce (derde in 10,86) voorgebleven. Eerder dit jaar liep Schippers al 10,83.

Lees ook:

Twee kansen op goud heeft Dafne Schippers. Identiek eremetaal met een onmetelijk verschil in waarde. Lees hier het profiel van Dafne Schippers.

Nauwelijks aanspreekbaar

'Soms gebeurt er iets geks, iets onverwachts in zo'n lijf', zei Bennema. 'Dat hadden we helaas deze week. De medische staf heeft heel goed werk verricht. Dat is ook sport. Daar moeten we ook mee dealen. Je moet ook niet denken dat zij het hele jaar pijnvrij is. Ze loopt ook wel eens hard als we van tevoren behoorlijk hebben moeten klussen om het iets onder controle te krijgen. We hebben gelukkig goede mensen om ons heen die dat kunnen.'

Schippers was nauwelijks aanspreekbaar na de finale. Ze bleef minder dan een minuut (42 seconden meldde een opnamerecorder) bij de schrijvende pers in de mixed zone. 'Superkut', noemde ze race driemaal. Ze verklaarde dat ze het lastig vond om in de buitenste baan te moeten lopen. Daar kwam ze terecht doordat de acht finalisten in de halve finales vrijwel vergelijkbare tijden liepen (van 10,88 tot 10,96). Zij was een van de vier vrouwen die 10,90 liepen. De loting bepaalde haar startbaan.

'Het is alsof je in je eentje een wedstrijd gaat lopen', zei Schippers. 'Het is gewoon moeilijker dan wanneer je midden in het veld zit. Dit is gewoon balen. Ik heb er verder niet zo veel meer over te zeggen.'

Dafne Schippers en haar concurrent Shelly-Ann Fraser-Pryce. Beeld epa
Dafne Schippers en haar concurrent Shelly-Ann Fraser-Pryce.Beeld epa

200 meter

Op de 200 meter, vanaf maandag, moet Schippers opnieuw aantreden tegen winnares Thompson en Bowie. Volgens Bennema is er geen reden om te twijfelen aan de winstkansen van de wereldkampioene. Hij maakte een vergelijking die mild klonk, zeker in vergelijking tot de schrik die hem aanvankelijk deed denken dat de Spelen voor Dafne voorbij waren. 'Sprinters zijn Formule 1-wagens. De band was een beetje lek. Die moest worden opgepompt. Dat is op tijd gelukt.'

Op de 200 meter start Schippers doorgaans beter dan op de 100 meter, weet Bennema. Als ze de finale haalt, is dat de zesde race van haar olympische toernooi. De coach: 'De zesde race is de belangrijkste race, heb ik steeds gezegd. Dat is nog steeds zo. Als ik de trainingsarbeid zie die ze heeft gedaan, dan maak ik me daar geen enkele zorgen over.'

Ook Schippers gelooft in haar winstkansen. 'Ik verwacht geen problemen op de 2', zei ze. Toch is er een groot verschil met de WK van vorig jaar. Toen veroverde ze de titel nadat ze uitblonk op de 100 meter. Nu moet ze een deceptie zien te overwinnen. Dat heeft ze niet vaak hoeven doen. Op de 200 meter is de inzet hoog: haar olympische toernooi slaagt of mislukt. Nederland wint voor het eerst sinds 1992 goud in de atletiek. Of niet.

Dafne Schippers redt het niet in de finale van de 100 meter. Beeld anp
Dafne Schippers redt het niet in de finale van de 100 meter.Beeld anp
Meer over