Schippers grijpt naast goud op de 60 meter

Ze kwam voor de wereldtitel naar het Amerikaanse Portland. Ze gold als de favoriet, vooral omdat ze de afgelopen jaren bewees dat ze haar hoogste snelheden bereikt op titeltoernooien. Maar op de 60 meter van de WK indoor brak ze met die unieke gewoonte. Dafne Schippers piekte niet en werd verwezen naar de tweede plaats.

Mark van Driel
null Beeld reuters
Beeld reuters

De 23-jarige Europees kampioene 60 meter verloor de finale nipt van de vrijwel onbekende Barbara Pierre, een 28-jarige sprintster die slechts eenmaal eerder aan een mondiaal toernooi meedeed, zonder succes. Ze viel pas vorige week op, door bij de Amerikaanse trials in Portland de snelste seizoentijd van Schippers te evenaren: 7,00.

In de finale, zaterdagnacht rond 4 uur Nederlandse tijd, was Pierre een fractie langzamer: 7,02 seconden. De Utrechtse, die deze winter al haar wedstrijden had gewonnen, bleef steken op haar derde tijd ooit: 7,04. In de halve finale had ze ook al verloren van de Jamaicaanse Elaine Thompson, die in de eindstrijd derde werd in 7,06.

Het zilver ervoer Schippers als een nederlaag. Ze draaide er niet om heen. 'Ik kwam hier voor een ding, dat is goud, zo simpel is het', zei ze na de race tegen de NOS. Wat er was misgegaan, onthulde ze even openhartig. Ze voelde zich wat vermoeid en ze had de cruciale start verprutst. Ze wist haar achterstand ondanks haar fenomenale topsnelheid op de laatste 30 meter niet ongedaan te maken. 'De eerste twee passen waren gewoon slecht.'

null Beeld afp
Beeld afp

Slechte start

Dat probleem speelde Schippers in haar laatste vier sprintfinales geen parten. Vanaf de EK atletiek, in 2014, heeft ze haar persoonlijke records scherper gesteld in de eindstrijd. Eerst op de 200 meter in Zurich (winst), daarna bij de EK indoor op de 60 meter (winst), vervolgens op de 100 meter bij de WK atletiek (tweede) en op de 200 meter (winst). Ook eerder in haar loopbaan, als zevenkampster, wist ze onder hoge druk de grenzen van talent vaak op te rekken.

Waarom het in Portland misging, ondanks een winter waarin het accent juist op de start was gelegd? Schippers gaf een simpele verklaring. De vorm van de startblokken week af van wat ze gewend is. Ze moest de instellingen veranderen om vanuit een ideale positie, met een licht gebolde rug, te kunnen vertrekken. 'Ik ben niet de beste starter en dan is het niet echt fijn als je dat moet veranderen', zei ze.

Hoe logisch die verklaring ook klonk, coach Bart Bennema zal bij zijn analyse van haar prestatie verder kijken dan het startblok. In de sprint wordt alles genadeloos gereduceerd tot een paar honderdsten van seconden. Een mindere dag is als reden voor een tegenvallende prestatie pas acceptabel als andere mogelijke verklaringen kunnen worden uitgesloten.

Waarschuwing

Voor Schippers is er veel veranderd sinds haar wereldtitel 200 meter in Peking. Ze kan in Nederland niet ongezien over straat. Ze is allerlei commerciële contracten aangegaan die verplichtingen met zich meebrengen, van regelmatig opdraven in televisiestudio's (Ziggo) tot fotoshoots in Los Angeles (Nike), van handtekeningenacties (AA drink) tot reclames (NS). Overal kijken de media over haar schouder mee, ook de showprogramma's die in haar liefdesleven zijn geïnteresseerd.

Dat is wennen volgens coach Bennema. Hij zei volgens persbureau ANP: 'Dafne komt uit een periode waarin er veel op haar af kwam en waar ze commerciële en andere verplichtingen had die je als coach in een ideale wereld misschien niet zou zien. Maar in zo'n wereld leven we niet. Wel zullen we goed bekijken hoe we het in de aanloop naar de Spelen gaan doen.'

Voor Schippers was het ook nieuw om als mondiale titelfavoriet van start te gaan. Titelverdedigster Shelly-Ann Fraser-Pryce deed niet mee in Portland. Andere wereldkampioenen of atletes van naam verschenen evenmin. Schippers is na haar topprestaties als sprintster tweemaal genomineerd voor mondiaal atlete van het jaar: in 2014 en 2015.

Wellicht heeft de nederlaag in Portland een onbedoeld positief effect voor Schippers. Het zet misschien een rem op de hype. Als wereldkampioene 60 en 200 meter zou ze mondiaal als favoriet op de olympische 100 meter gelden. Ook kan de tweede plaats werken als een waarschuwing. Commerciële bijzaken moeten de sportieve hoofdzaak niet overschaduwen.

Want feit blijft dat Schippers deze winter opnieuw sneller is geworden, nota bene op de discipline die haar het minst van alle sprintafstanden ligt. De 100 en de 200 meter, dat is haar jachtterrein. Als ze het hoofd koel weet te houden, zoals in voorgaande jaren, dan moet het opnieuw mogelijk zijn om te pieken in finales. Zelfs olympische.

Samuel uitgeschakeld

Jamile Samuel miste de finales van de 60 meter op een haar na. De Amsterdamse eindigde als derde in de eerste heat achter Pierce en Dina Asher-Smith, terwijl de eerste twee zich direct plaatsten. Haar tijd van 7,16 seconden was net niet voldoende om als één van de twee tijdsnelsten alsnog te worden toegevoegd aan de finale. Had ze één honderdste sneller gelopen, dan was ze wel finalist.

Na afloop baalde Samuel van haar optreden. ,,Ik wilde hier mijn persoonlijk record (7,14) verbeteren en naar de finale, maar dat is niet gelukt. Het ging niet zo denderend. Mijn tweede pas was iets te klein. Daar werk ik al langer aan, maar soms val ik weer terug. Ik heb het me nog niet voldoende eigen gemaakt.''

Jamile Samuel (links) Beeld getty
Jamile Samuel (links)Beeld getty
Meer over