Scheidsrechter: Schaatsbond probeerde wedstrijduitslag te beïnvloeden

Hoofdscheidsrechter Jacques de Koning beschuldigt de twee directeuren van de schaatsbond (KNSB) van een poging een wedstrijduitslag te beïnvloeden. De Koning, die eerder deze maand tijdens het NK allround Sven Kramer diskwalificeerde wegens een kickfinish, kreeg na de wedstrijd bezoek van algemeen directeur Paul Sanders en Arie Koops, directeur sport.

Lisette van der Geest
ven Kramer geeft toelichting over zijn afmelding tijdens een persconferentie op het NK Allround in het Olympisch Stadion. Beeld anp
ven Kramer geeft toelichting over zijn afmelding tijdens een persconferentie op het NK Allround in het Olympisch Stadion.Beeld anp

De Koning werd gevraagd of hij de diskwalificatie wilde intrekken. Het antwoord van de scheidsrechter was kort en bondig: nee. De bondsbestuurders vertrokken, om enige tijd later terug te keren met een schriftelijk protest.

Volgens de nationale wedstrijdreglementen mag een protest alleen worden ingediend door een atleet of, indien de sporter daarvoor toestemming heeft gegeven, door een coach of ploegleider. Op het reglementair onjuiste handelen van de bondsbestuurders na maakte niemand hiervan gebruik. Ook TVM, de ploeg van Kramer, zag er ondanks een verzoek van de bondsbestuurders van af.

'Niet in de geest van de wedstrijd'
De Koning werd verweten dat hij met de diskwalificatie van Kramer niet in de geest van de wedstrijd handelde. Het NK allround werd begin maart in combinatie met het NK sprint georganiseerd op de 'Coolste Baan van Nederland', de gelegenheidsijsbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het evenement diende twee doelen: een wedstrijd om de nationale allround- en sprinttitels en de huldiging van de net teruggekeerde olympische deelnemers op een bijzondere locatie.

Het was een plek waar sport en entertainment elkaar kruisten. Het werd door velen als een groot succes beschouwd en de KNSB opperde dat het zeker voor herhaling vatbaar was.

De Koning: 'Ik heb een feestje verpest. Maar ik was daar in functie voor een officieel kampioenschap.'

null Beeld anp
Beeld anp

De scheidsrechter snapt de opmerkingen over 'het handelen in de geest' van de wedstrijd niet. 'Misschien kan dat bij contactsporten als voetbal of basketbal. Maar neem atletiek: bij hoogspringen gaat de lat er toch niet af of wel?' De Koning stond op de Amsterdamse ijsbaan om de regels te hanteren, zegt hij.

Heksenketel
Al was de scheidsrechter zich bewust van de heksenketel die de diskwalificatie van Kramer tot gevolg zou hebben, een andere oplossing zag hij niet. 'Ik zei tegen mezelf: als je zo groot bent de nummer 23 te diskwalificeren, moet je ook iemand uit de topdrie durven aanpakken. Sven Kramer of niet', zegt De Koning.

Het geven van een waarschuwing was geen optie. 'Die mogelijkheid is niet in de reglementen opgenomen.'

De kickfinish zoals Kramer maakte is sinds 2010 verboden. Bij deze actie tilt een schaatser zijn been in een trappende beweging van het ijs wanneer de finishlijn wordt gepasseerd. Voordat de kickfinish werd verboden, leidde het tot veel correcties aan eindtijden. Het moment waarop het voorste ijzer over de eindstreep gaat, is namelijk lastiger waarneembaar.

Niet de eerste keer
Het was voor Kramer niet de eerste keer sinds het verbod dat hij een kickfinish maakte, nooit eerder werd hij ervoor gestraft. De Koning, die ongeveer 25 jaar als vrijwilliger actief is als scheidsrechter en tijdens de Spelen in Sotsji afscheid nam als internationaal scheidsrechter, was bij die overtredingen niet in functie.

De Koning: 'Ik wilde met deze beslissing juist precedentwerking voorkomen. Het kan niet zo zijn dat iemand volgens de reglementen handelt en er vervolgens opmerkingen komen over een eerder besluit.'

Daarnaast wilde De Koning niet dat een concurrent van Kramer eventueel naar de geschillencommissie zou stappen als de scheidsrechter de onreglementaire finish zou negeren. De Koning: 'Wat zeg ik dan? Ik wilde geen feestje verpesten?'

Een week geleden was er een bijeenkomst tussen onder meer Koops, Sanders, vertegenwoordigers van het algemeen bestuur en de drie scheidsrechters die direct betrokken waren bij de beslissing, waaronder De Koning. 'Dat was een erg teleurstellend gesprek. Ik hoef het woord excuus niet te horen, al hadden ze maar begrip getoond voor de situatie waarin wij als scheidsrechters zitten', zegt De Koning.

Sanders vindt dat er geen sprake was van het beïnvloeden van de wedstrijduitslag. De algemeen directeur noemt zijn verzoek tot een heroverweging van de beslissing van De Koning 'damage control'. 'We wilden de reuring die na de diskwalificatie was ontstaan wegnemen, maar we respecteren de uitspraak van een scheidsrechter', aldus Sanders.

Dat De Koning nu zijn verhaal doet, is om te voorkomen dat het in de toekomst nog eens gebeurt, zegt hij. De directie van de schaatsbond moet begrijpen dat ze een grens heeft overschreden. 'Als je letterlijk tegen mij zegt dat de schaatswereld in zwaar weer verkeert en vraagt of we in het belang van de sponsoren wat aan de uitslag kunnen doen, dan probeer je in mijn ogen gewoon de boel te manipuleren', aldus De Koning. 'Ze zien niet in dat ze de scheidsrechters onder druk hebben gezet.'

Meer over