Scheidslijn tussen gedrevenheid en fanatisme is dun bij Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek krijgt carte blanche om Twente terug te brengen bij de subtop. Hij is niet alleen trainer, hij gaat ook over de aankopen, opleiding en scouting.

Gertjan Verbeek is een man van groot onderhoud. Beeld anp
Gertjan Verbeek is een man van groot onderhoud.Beeld anp

Gertjan Verbeek (55) is een bouwer. Een bouwer van huizen, van clubs. Hij heeft de sleutels gekregen van FC Twente, een huis in verval. Een huis dat voor miljoenen is verbouwd, dat bijna kapot ging aan de hypotheeklasten en dat dringend groot onderhoud nodig heeft.

Verbeek is een man van groot onderhoud, van aanpakken, van een muur uitbreken hier en een extra ruimte neerzetten daar. Letterlijk, en in overdrachtelijke zin. De verrassing is niet dat Verbeek bij de degradatiekandidaat is aangesteld als opvolger van de vertrokken René Hake, de verrassing is dat Verbeek ook technisch manager is geworden. Een contract voor anderhalf jaar, dat is dan weer relatief kort.

Totale verantwoordelijkheid

Hij krijgt de totale verantwoordelijkheid voor het technisch beleid, een constructie die bij menig club als omstreden geldt omdat de trainer ook over de aankopen gaat, over opleiding en scouting. Zijn opdracht is om de club terug te brengen bij de subtop, de habitat van FC Twente voordat voormalig voorzitter Munsterman en co begonnen met het investeren van onverantwoordelijke hoeveelheden geld en de club kortstondig tot de top behoorde.

Verbeek is hard en zacht tegelijk. Hij heeft een hekel aan gezeur, aan zwakte, aan excuses. Maar hij nam ook eens speler Orlando Smeekes een tijd in huis, omdat die dreigde ten onder te gaan in verkeerde milieus. 'Ik ben er niet om het iedereen naar de zin te maken, maar om het mezelf naar de zin te maken', zei hij in 2013 in een gesprek met de Volkskrant, waarin hij zichzelf 'rationeel noemde. Met oog voor organisatie en structuur. Mijn persoonlijke eigenschappen: direct, open in de communicatie.'

Verbeek was een noeste werker als verdediger, vooral bij Heerenveen. Amateurbokser ook. Hij was trainer bij Heracles, Heerenveen, Feyenoord, AZ, FC Nürnburg en VfL Bochum. Hij moest wel een keer trainer worden van FC Twente. Dat was voorbestemd. Hij is opgegroeid in Enschede, op 500 meter van het vroegere stadion Diekman. Hij kroop als kind met vriendjes onder het hek door om gratis te kunnen kijken naar die in de jaren zeventig grote ploeg.

Hij bouwde een blokhut in de bossen en bezit een prachtige boerderij in Jubbega, deels door hemzelf geconstrueerd, met open haard en al. Hij tokkelt af en toe op een gitaar en heeft volle boekenkasten. Als kind kreeg hij van zijn moeder eens Alleen op de wereld van Hector Malot, wat nog steeds als zijn favoriete boek geldt. Hij kan goed alleen zijn, al is hij tegenwoordig met een vrouw met wie hij dit jaar een kind kreeg, het meisje Sinne.

Duiventil FC Twente

2009/10: Kampioen onder Steve McClaren die vervolgens vertrekt
2010/11: Michel Preud'homme stapt na een jaar op
2011/12: Co Adriaanse halverwege ontslagen, opgevolgd door McClaren
2012/13: Steve McClaren halverwege ontslagen, opgevolgd door duo Michel Jansen en Alfred Schreuder
2013/14: Michel Jansen formeel hoofdcoach omdat Schreuder nog niet bevoegd is
2014/15: Alfred Schreuder
2015/16: Alfred Schreuder al in augustus ontslagen, opgevolgd door René Hake
2016/17: René Hake
2017/18: René Hake in oktober ontslagen, opgevolgd door Gertjan Verbeek

Rambo

Altijd tartte hij autoriteit, wat al begon met zijn inmiddels overleden vader die het alleenrecht had op de televisie. Hij vertelde eens dat hij zelfs protesteerde toen zijn oude vader op eigen houtje een parkeerplaats dichtbij het stadion van Heracles had geregeld. Verbeek vond dat pa best een stukje kon lopen.

De scheidslijn tussen gedrevenheid en fanatisme is dun bij hem, al is hij als velen milder geworden door de jaren heen. Zijn fanatisme pakte weleens verkeerd uit. Bij Feyenoord ageerden vooral de oudere spelers tegen zijn methoden. Spottend noemden ze hem Rambo, omdat hij voorop ging tijdens een overlevingstocht in het begin van het seizoen. Ze vonden zijn trainingen te zwaar, zijn gedrag te extreem.

Bij de supporters was hij tot op de avond van zijn vertrek populair, als held van de werkende klasse. Bij AZ had hij niets gemerkt van de groeiende aversie die tot een voor hem onverwacht ontslag leidde. Hoe kon hij dat weten of zien? Waren anderen dan niet net zo open, zo communicatief als hij? Nee, dat waren ze niet.

Bij AZ mocht hij bouwen, na het bijna faillissement van 2009. Bij FC Twente is de situatie min of meer vergelijkbaar. Kampioen en bijna failliet onder Joop Munsterman. Opnieuw begonnen. Verbeek, die zijn 'vaste' assistent Jan de Jonge meeneemt, wil de jeugdopleiding en de scouting impulsen toedienen, maar natuurlijk eerst het eerste elftal, dat naar de onderste regionen van de eredivisie is gezakt en zondag tegen koploper PSV speelt.

Hij blijft ook werkzaam voor televisie, omdat hij zich niet 'monddood' laat maken. Verbeek is een manager van zijn tijd. Ook toen hij bij Nürnburg en Bochum werkte, al is die laatste stad dan dichtbij de grens, reed hij geregeld in gezwind tempo op en neer om aan te zitten bij een tafel waar de discussie over voetbal woedde.

Meer over